Низка міжнародних експертів закликали якнайшвидше надати ПДЧ у НАТО Україні і Грузії

Понеділок, 7 грудня 2020, 11:18

Міжнародне експертне співтовариство Львівського безпекового форуму, що відбувся 9-14 листопада, звернулися до лідерів НАТО, США, ЄС та країн Чорного моря із закликом якнайшвидше надати Україні та Грузії реалістичний План дій щодо членства в НАТО.

Про це йдеться у резолюції форуму щодо безпекових викликів у Чорному морі, з якою ознайомилась "Європейська правда".

Резолюція закликає "надати Україні та Грузії в найкоротші терміни чіткий та реалістичний План дій щодо членства в НАТО відповідно до рішення, прийнятого на Бухарестському саміті в 2008 році".

Зеленський закликав активізувати реформи, щоб отримати ПДЧ для НАТО

Експерти наголосили на зростанні важливості Чорного моря для трансатлантичної безпеки та визнали російську агресивну зовнішню політику ключовою загрозою для безпеки і процвітання регіону.

У документі йдеться про загрозливе нарощення Росією військових сил у регіоні, зокрема збільшення військової присутності в країнах Південного Кавказу внаслідок розвитку конфлікту в Нагірному Карабаху, а також перетворення Чорного моря на пусковий майданчик для російських військових операцій на Близькому Сході, що стало можливим завдяки окупації Криму.

Експерти занепокоєні відсутністю чіткої стратегії НАТО в регіоні, що створює вакуум, який легко заповнює Росія. 

Вони наголошують, що Захід має застосовувати цілісний підхід до власного південно-східного флангу, що включає Балтію, Чорноморський регіон та регіон Середземного моря.

Зеленський у стратегії нацбезпеки дав вказівку приєднатися до ПДЧ у НАТО

Серед конкретних кроків для покращення безпеки у Чорноморському регіоні експерти пропонують заборонити вхід кораблів із окупованого Криму до усіх європейських та західних портів у світі, забезпечити постійну присутність німецьких та американських кораблів у Чорному морі, зокрема в українських портах. Також, вважають експерти, необхідно розмістити у регіоні тренувальну базу для регулярних військових навчань країн Чорного моря та НАТО. 

Резолюцію підтримали 17 експертів, серед яких генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, колишній заступник генсека НАТО Александр Вершбоу, колишній командувач Військово-морських сил України в 2016-2019 роках адмірал Ігор Воронченко.

Як повідомлялося, Північно-Атлантичний альянс всерйоз вивчає можливість запросити Грузію до виконання Плану дій щодо членства, в той час як щодо України така можливість зараз навіть не дискутується.

Детальніше про це читайте у статті "Крок до НАТО без України: Грузія може отримати План дій щодо членства в Альянсі"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: