Літаки російських олігархів користувались аеропортами ЄС і Британії, попри санкції - The Guardian

Четвер, 31 березня 2022, 12:07

Приватні літаки, пов’язані з підсанкційними російськими олігархами та посадовцями змогли користуватись аеропортами ЄС та Британії, попри санкції.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда".

Видання провело дослідження у співпраці з проєктом OCCRP, відстежуючи борти, пов’язані з підсанкційними олігархами і посадовцями, у тому числі Романом Абрамовичем, Алішером Усмановим та Ігорем Шуваловим. 

Деякі пересування літаків відповідали накладеним обмеженням, але деякі, схоже, змогли обходити їх. 

Аналітики також помітили, що літаки підсанкційних росіян у перший тиждень вторгнення РФ до України здійснили рекордну кількість польотів до ОАЕ - більше, ніж за будь-який інший тиждень 2022 року. 

Літаки, пов’язані з Шуваловим, помітили за пересуванням до та з європейських аеропортів. Зокрема, борт Bombardier Global Express jet з реєстраційним номером LX-ABC, здійснив після 23 лютого кілька рейсів між Женевою, Мюнхеном, Парижем, Міланом та Гельсінкі, згідно з даними сервісу Flightradar24. 

Санкції ЄС дозволяють підсанкційним особам здійснювати платежі задля "базових потреб", але придбання палива для заправки особистого літака не мало би підпадати під виняток. 

Два літаки мільярдера Усманова теж помітили за пересуванням вже після початку дії санкцій і закриття європейського неба для російських літаків. Його Airbus A340, один з найдорожчих приватних літаків в РФ, вилетів з Мюнхена 28 лютого і приземлився у Ташкенті. Того ж дня Усманов опинився у санкційному списку. Другий його літак вилетів з Флоренції у напрямку Узбекистану. 

Речник мільярдера сказав, що санкції нібито грунтувалися на "некоректних припущеннях" про його зв’язки з Кремлем, а активи Усманова, включно з приватними літаками, були передані у трастові фонди ще до накладення санкцій. 

Літак Абрамовича Bombardier Global 6000 з реєстраційним номером LX-LUX, наскільки відомо, через санкції застряг у Латвії - місцеві органи влади чекають підтвердження власності з Люксембургу, де він зареєстрований, і якщо підтвердиться належність Абрамовичу - борт стане замороженим активом.

Схожа ситуація з двома літаками Євгенія Швіндлера, близького до Абрамовича - його два літаки заарештовані в аеропортах Британії. Один з літаків здійснював кілька перельотів 27 лютого-4 березня, і останні два дні вже мала діяти британська заборона для російських літаків. 

Серед літаків, які помітили за польотами до ОАЕ - борти, які раніше ідентифікували як пов’язані з Абрамовичем, кумом Путіна Віктором Медведчуком та бізнесменами Андрєєм Гур’євим, Андрєєм Мельниченком та Олегом Дерипаскою. 

Видання не уточнює, чи досліджувало пізніші дати та чи борти російських олігархів здійснювали рейси, які мали б бути забороненими, у другій половині березня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: