Чому Путін може використати тактичну ядерну зброю у війні з Україною

коротко
Вівторок, 26 квітня 2022, 12:14

Збройні сили України довели, що можуть ефективно протистояти армії РФ, а те, що Захід розпочав постачання в Україну важкої зброї, дає чудові шанси на перелам у війні.

Але й Росія ще не відкрила усі свої козирі. Головний з них - це ядерна зброя, ризик застосування якої вже публічно визнають США.

Чи є це реальним і за яких умов? Якою буде реакція НАТО? Чи є сценарії її застосування? Чи правда, що ядерну зброю так просто не запустити, і потрібно залучення кількох людей, що одночасно натискають кнопки? Про це дивіться у відеорозмові редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка та директора New Geopolitics Research Network Михайла Самуся. 

Текстова версія розмови - у матеріалі "Для РФ тактична ядерна зброя – просто інструмент, зі сценарієм нападу на НАТО".

Про що говорив Михайло Самусь:

До 24 лютого мало хто думав, що "Калібри" можуть полетіти на Київ, а "Іскандери" – на Львів чи Харків. На жаль, противники України у цій війні далекі від адекватності. Тому обговорення ядерної тематики – на часі.

У Росії до стратегічної ядерної зброї зараховують лише найпотужніші носії, що долають міжконтинентальні відстані. Є такий термін: "ядерна тріада". До неї входять міжконтинентальні балістичні ракети; стратегічні морські сили, що базуються на підводних човнах; і стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-160, які можуть застосовувати ракети повітряного базування.

Це надпотужні ядерні заряди, і коли вони полетіли, то, як вважають, запускається алгоритм взаємного знищення між США та РФ.

Проте, стратегічна ядерна зброя - не про Україну. Нанесення такого удару по Україні мало би колосальні наслідки, в тому числі для самої Росії. Тому коли говорять про нанесення ядерних ударів по Україні, то йдеться про тактичну ядерну зброю. Вона є на озброєнні Росії у величезній кількості.

Як не дико це звучить, але тактичну ядерну зброю російська воєнна наука вважає абсолютно нормальною зброєю поля бою. Тобто коли вони розглядають застосування артилерії, або ракетних військ, або авіації, або морських сил – у них завжди присутній елемент тактичної ядерної зброї, і вони це відпрацьовують на навчаннях.

Тобто якщо одного дня після ракетної атаки з’явиться "ядерний гриб", не варто дивуватися.

Доктрина із застосування тактичної ядерної зброї, яка існує в Росії, передбачає таке поняття, як "обмежена ядерна війна" проти країн НАТО в Європі. І вона теоретично може бути застосована проти України.

Згідно з нею, перший удар – "демонстраційний", в безлюдну територію. Якщо противник не погоджується на капітуляцію, то тоді можна завдати другого удару, залякуючого – також по не надто густонаселеній територій, де є скупчення військ, інфраструктурні вузли. І третій – це вже удар на ураження, тобто початок фактично цієї обмеженої ядерної війни.

Є імовірність, що Путіну "чешеться" здійснити один ядерний удар за всіх умов.  Просто для того, щоби показати, що він може. Мовляв, "американці ж бомбили Хіросіму і Нагасакі, тож і мені можна". Також для Путіна "зеленим світлом" для застосування ядерної зброї може стати спроба України деокупувати Крим.

Україні треба готуватися до всього.

Докладніше - у текстовій версії розмови з Михайлом Самусем "Для РФ тактична ядерна зброя – просто інструмент, зі сценарієм нападу на НАТО". Також розмову можна подивитися у відеоформаті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: