Вибухи у Молдові, Росія зупинила продаж газу Польщі, ЗСУ переходять на зброю НАТО: новини дня

Вівторок, 26 квітня 2022, 21:50

В Придністровському регіоні Молдови - серія вибухів; глава МЗС заявив, що Україна переходить на зброю НАТО; у Німеччині провели стратегічну зустріч Консультативної групи щодо оборони України; Німеччина дозволила поставку Україні зенітних САУ Gepard; РФ припинила поставки газу до Польщі; Британія скасувала всі мита на експорт з України; дипломати США повернулись до України вперше з початку війни; Нідерланди припинили видачу віз росіянам після видворення дипломатів.

Більше важливих і цікавих новин 26 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ескалація у Придністров’ї

У вівторок вранці у Придністров’ї сталися нові вибухи. Об’єктом підриву став радіопередавач, що транслював радіо з РФ.

Нагадаємо, вчора вдень сталися вибухи у будівлі "міністерства держбезпеки" у Тирасполі.

Згодом у невизнаному Придністров’ї заявили про третю атаку - на військову частину в районі села Паркани.

Із Придністров'я після вибухів почали масово виїжджати на підконтрольну Молдові територію.

Через ситуацію в Придністров’ї президентка Молдови скликала засідання Вищої ради безпеки.

За підсумками засідання Мая Санду заявила, що вибухи у Придністров'ї та спроби ескалації пов'язані з силами всередині невизнаного регіону.

Санду заявила, що Кишинів має інформацію про вибух на тираспольському аеродромі. Проте його причина владі Молдови невідома.

Речник Кремля після вибухів у невизнаному Придністров'ї заявив, що ситуація викликає занепокоєння.

В МЗС РФ заявили, що "стурбовані" останніми подіями у Придністров’ї та хотіли б уникнути сценарію втягнення регіону у війну. 

Глава невизнаного Придністров'я Вадим Красносільський заявив, що, за попередніми даними, "сліди терористичних атак ведуть в Україну".

В МЗС України висловили стурбованість у зв’язку зі спробами загострити безпекову ситуацію в Придністровському регіоні Молдови.

В українському міністерстві закордонних справ зазначили, що хвиля повідомлень 21-26 квітня про мінування навчальних закладів, напади та руйнування у невизнаному Придністров’ї збіглися у часі із заявами російського військового командування про намір загарбати увесь південь України і встановити сухопутний коридор із Придністровським регіоном Молдови.

Сполучені Штати вивчають ситуацію у зв’язку зі зростанням напруженості в невизнаному Придністров’ї.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі сказав CNN у вівторок, що надто рано "знати точно, що тут сталося, хто відповідальний" за вибухи.

Про те, хто стоїть за "терактами" у невизнаному Придністров'ї та що відбувається поруч з кордоном України дивіться у свіжому відеоблозі ЄвроПравди.

Перехід ЗСУ на зброю НАТО та чергові погрози агресора

Триває шістдесят друга доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, РФ намагається просунутися до Слов'янська і Краматорська.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Збройні сили України починають перехід на зброю НАТО, про що недавно ще навіть не йшло мови.

Міністр з питань збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі заявив, що  Україна "цілком легітимно" може атакувати об'єкти в Росії.

Міноборони РФ заявило, що звернуло увагу на заяви Лондона про можливі удари України по території РФ отриманою зброєю і попередило про можливі удари у відповідь по центрах прийняття відповідних рішень у Києві.

Напередодні міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявив, що існує "реальна небезпека початку Третьої світової війни". 

Він також сказав, що ризик ядерної війни реальний, і цю небезпеку "не можна недооцінювати".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Росія вдається до погроз ядерною зброєю через невдачі у війні проти України.

Кулеба також вважає, що погрози глави МЗС РФ про Третю світову війну свідчать про відчуття Москвою поразки в Україні.

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс закликав подвоїти підтримку України та санкції проти Росії після слів Лаврова про Третю світову війну.

Він вважає, що погрози Третьою світовою війною є явною ознакою успіху України.

Міністр збройних сил Британії Джеймс Хіппі сказав, що слова глави МЗС РФ Сергєя Лаврова про загрозу "Третьої світової" та застосування ядерної зброї не варто сприймати надто серйозно і вони є радше "бравадою"

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив у вівторок, що адміністрація Байдена відкрита до мирної угоди між Києвом і Москвою, яка призведе до того, що Україна стане "нейтральною" державою поза військовими альянсами.

Президентка Словаччини російською закликала військових РФ припинити війну.

А у роботі агентства ЄС планують зміни, щоб зберігати докази злочинів РФ в Україні.

Генсек ООН після Москви їде до Києва

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розповів, що на зустрічі з главою МЗС РФ у Москві запропонував створити координаційну групу, через яку погоджувались би "зелені коридори" для цивільних осіб та гуманітарних вантажів.

Антоніу Гутерреш окремо згадав ситуацію в оточеному Маріуполі.

Він запропонував скоординовану роботу ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, України та РФ, щоб уможливити евакуацію цивільних, які хочуть виїхати - як з "Азовсталі", так і інших частин міста, у тому напрямку, в якому вони захочуть, та доставити необхідну гуманітарну допомогу.

Генсек нагадав, що у Росії та ООН різні бачення того, що відбувається в Україні, і Генасамблея засудила вторгнення Росії

Він зауважив також, що наслідки війни в Україні відбиваються на економічному становищі людей у багатьох країнах світу - внаслідок подорожчання продуктів харчування та енергії, які наклалися на економічні наслідки пандемії коронавірусу.

На днях Гутерреш приїде до Києва. Про те, яких дій та рішень варто чекати від генсека ООН читайте у статті для "Європейської правди" постійного представника України при Організації Об'єднаних Націй Сергія Кислиці.

Підтримка України: США обіцяють "зрушити небо і землю"

У вівторок на авіабазі  ВПС США "Рамштайн" у Німеччині проходила стратегічна зустріч Консультативної групи щодо оборони України за участі понад 40 країн, відтак і тих, які не є членами НАТО.

У промові на початку міністр оборони США Ллойд Остін назвав цю зустріч історичною, зазначивши, що її мета - допомогти Україні перемогти у війні, розпочатій вторгненням Росії, і підготувати оборонні потужності України до майбутніх викликів. 

Він розповів, що після візиту до Києва переконався у невідкладності оборонних потреб України, зазначивши, що у багатьох столицях поділяють цю думку. 

На зустрічі глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США "зрушать небо і землю" для підтримки України у боротьбі з російським вторгненням.

За словами Остіна, зустріч Консультативної групи з оборони України за участю західних країн тепер відбуватиметься щомісяця.

САУ Gepard з Німеччини

Британія подарувала Україні 22 "швидкі" та 40 пожежних машин з обладнанням.

Німеччина дозволила поставку Україні зенітних САУ Gepard і навчання українських військових.

Норвегія виділить $44 млн на британську ініціативу із закупівлі зброї Україні.

Ця фінансова підтримка, пояснив прем'єр-міністр країни, дозволить Норвегії підтримати Україну технікою, якої самі норвезькі Збройні сили не мають або не мають можливості передати її без послаблення норвезької обороноздатності.

У Литві кажуть, що ще мають зброю, яку можуть передати Україні.

Росія припинила поставки газу Польщі

Міністерство внутрішніх справ Польщі ввело санкції щодо 50 фізичних та юридичних осіб, зокрема проти олігархів та "Газпрому".

До списку санкцій потрапили російські бізнесмени Олег Дерипаска, Михаїл Фрідман, Михаїл Гуцерєв, Моше Кантор.

Ввечері стало відомо, що Росія припинила постачання газу до Польщі, імовірною причиною є відмова платити за нього в рублях.

Польські ЗМІ зазначають, що це поки неофіційна інформація.

Причиною припинення поставок газу може бути питання розрахунків, оскільки кілька тижнів тому Путін підписав указ, яким зобов’язує іноземних підрядників "Газпрому" з 1 квітня розраховуватись за російський газ у рублях. Країни ЄС, зокрема Польща, не погодилися на це.

Тим часом, у Німеччині заявили, що повна незалежність від російської нафти є питанням лічених днів.

Також плавучий СПГ-термінал запрацює на півночі Німеччини в 2023 році.

За допомогою терміналу щороку до німецької мережі можна буде подавати п'ять мільярдів кубометрів газу. 

Інше: повернення дипломатів США, скасування мит Британією

Британія скасувала всі мита на експорт з України.

Миколу Гнатовського обрали суддею ЄСПЛ від України.

Дипломати США повернулись до України вперше з початку війни – ЗМІ.

У парламенті Грузії розглянуть заборону символіки на підтримку агресії РФ.

Росія висилає трьох дипломатів посольства Швеції.

Нідерланди припинили видачу віз росіянам після видворення дипломатів.

Лідер КНДР похвалився ракетами і хоче "прискорити розвиток ядерного арсеналу".

Це лише частина цікавих новин 26 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.