Що може завадити ЄС скасувати мита та квоти для України

Аналітика коротко
Субота, 30 квітня 2022, 09:33

27 квітня Європейська комісія подала на розгляд Ради міністрів ЄС та Європейського парламенту справді безпрецедентний пакет пропозицій щодо лібералізації доступу українських товарів до ринку Євросоюзу.

Що це означає для України читайте в колонці директора Брюссельського офісу Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Назара Бобицького "Рятівне коло" для експорту: що може змінити лібералізація торгівлі з ЄС.

Отже, Єврокомісія пропонує призупинити застосування, терміном на один календарний рік, низки митних тарифів або тарифних квот, чинних для України в рамках Угоди про асоціацію, хоча у деяких випадках передбачається їхнє дострокове скасування на постійній основі. 

Про які саме категорії товарів йдеться читайте у повній версії колонки.

При цьому, важливо розуміти, зазначає автор, що ініціатива Брюсселя не знімає з порядку денного нетарифні торговельні бар’єри ЄС для нашого експорту.

Зокрема, досі залишається неврегульованим невизнання еквівалентності української системи санітарного та ветеринарного нагляду над виробництвом яловичини, свинини тощо.

Відтак, українські виробники досі не могли заповнювати наявні імпортні квоти, які передбачалися Угодою, і які тепер будуть тимчасово "обнулені".

Неврегульованим залишається питання "промислового безвізу" для індустріальних товарів, зокрема таких перспективних категорій, як українські лікарські засоби.

За неофіційними оцінками, пише Назар Бобицький, Комісія сподівається забезпечити ухвалення зазначеного законопроєкту до 1 липня, тобто ще на період головування Франції в ЄС, хоча з огляду на реалії законодавчих процедур ЄС більш імовірним може бути вересень, який припаде на головування Чеської Республіки. 

Шанси на ухвалення законопроєкту теж оцінюються як високі.

Слід також зауважити, що законопроєкт дає право Європейській комісії призупинити дію преференцій у разі порушення Україною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію щодо демократичних принципів, прав людини, верховенства права та боротьби з корупцією, а також – у випадку запровадження Києвом нових імпортних митних тарифів, кількісних обмежень на імпорт товарів з Європейського Союзу або будь-яких внутрішніх адміністративних заходів, які дискримінують європейські товари.

Таким чином, найбільшим ризиком зриву позитивного економічного та політичного ефекту запропонованих преференцій ЄС можемо стати ми самі, резюмує експерт.

Докладніше - у матеріалі Назара Бобицького "Рятівне коло" для експорту: що може змінити лібералізація торгівлі з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.