Президент ПАРЄ досі вважає, що Україні не потрібна була угода з Євросоюзом

коротко
Середа, 6 квітня 2022, 11:20

Президент ПАРЄ Тіні Кокс, якого досі звинувачували у проросійській позиції, несподівано став локомотивом виключення Росії з Ради Європи. У тому числі на закритих засіданнях (ЄвроПравда перевірила та підтвердила цю інформацію)

6 квітня президент ПАРЄ разом з іншими лідерами політичних груп розпочинає візит до України (і, схоже, стане першим нідерландським політиком, який відвідає нашу державу після початку вторгнення РФ). Редактор "Європейської правди" поспілкувався з ним і провів фактчек його заяв. Про все це у матеріалі Президент ПАРЄ: В Україні кажуть, що я проросійський, але у мене інша позиція

Про що говорив Тіні Кокс, уривки його прямої мови: 

"Знаю, що в Україні кажуть, мовляв, я проросійський. Але для мене немає причин бути чи проросійським, чи проукраїнським. Можна було би очікувати, що я пронідерландський, але все ж таки я представляю всю ПАРЄ".

"Зараз ми бачимо іншу реальність. Саме завдяки тому, що між Парламентською асамблеєю та Кабінетом міністрів Ради Європи створені нові відносини, нам вдалося за три дні призупинити представництво Росії в органах РЄ, а за три тижні – виключити її з організації. Я казав і кажу: дуже шкода, що нам довелося ухвалювати це рішення, але я радий, що нам не забракло сміливості для цього".

"Україна, звісно, має право подати заявку до Євросоюзу. Але рішення будуть ухвалювати інші члени ЄС. Крім того, є інші крани, які теж йдуть до ЄС, і буде поганим сигналом, якщо Україна зможе легко приєднатися до ЄС, а вони ні. Тому я кажу: цього не станеться".

"Зараз пріоритетом є домогтися припинення вогню і відведення військ РФ. Потім, разом з вашим урядом, треба працювати над відновленням України – і фізичної, і соціальної інфраструктури. Давайте зосередимося на цьому!".

"Є багато причин сказати: ні, ваша Угода про асоціацію з ЄС у тому вигляді і в той момент (у 2016 році) була не потрібна. Я вважаю, що вам не потрібна була угода з ЄС. І роки, що пройшли відтоді, довели, що переваги від угоди не були такими великими. А зараз ми бачимо, як ви боретеся за виживання країни".

"Я вам раджу: не концентруйтеся лише на цьому (на вступі до Євросоюзу - ЄП). Використовуйте всі можливості, які дає вам настільки широка міжнародна підтримка. Вона справді є".

"Події в Україні свідчать, що історія може йти у жахливому напрямку. Бо така війна, без жодних причин для неї… А ми почули від президента Путіна приблизно таке: "Мені не подобається цей уряд, ці люди і ці кордони". А це не причина для війни! Посилання Путіна на його суперечки з ЄС, НАТО і США як причина нападу на Україну – це нікчемні аргументи".

"Останні 10 років ми є свідками небажання ЄС зростати, але це може змінитися. Ми вже були свідками "великого вибуху" в Євросоюзі (у 2004 році). Але не виключене й те, що ЄС стане меншим".

Повне інтерв’ю читайте Президент ПАРЄ: В Україні кажуть, що я проросійський, але у мене інша позиція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: