Із Сирії в Україну: що означає відступ РФ з Близького Сходу

Аналітика коротко
Вівторок, 10 травня 2022, 16:40

Участь у війні в Сирії стала для РФ доказом повернення до "клубу великих держав". Перекресливши спроби Заходу скинути диктатора Башара Асада, Росія намагалася змусити рахуватися із собою і США, і Туреччину, і Ізраїль.

Перенаправленням всіх військової сил із Сирії в Україну Росія буде вимушена остаточно відмовитися від статусу більшого, аніж регіональне лідерство. 

Цей крок здатен повністю змінити всі розклади на Близькому Сході, пише заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов у статті Вимушений крок Путіна: чому РФ виводить свої війська з Сирії та які наслідки це матиме.

Декілька тижнів тому сирійські опозиційні джерела повідомили, що російські військові передають частину своїх баз у Сирії Хезболлі та іншим проіранським ополченням під загальним керівництвом Корпусу вартових ісламської революції.

Наразі відомо, що росіяни згрупували свої підрозділи на базі Хмеймім в очікуванні евакуації.

Показово, що хоча передача баз і аеродромів Корпусу триває вже близько місяця, російські ресурси жодним чином не висвітлювали цей процес.

Регіональні ж оглядачі пов'язують виведення російських військ з труднощами РФ у війні проти України.

Ймовірно, Росія буде виводити частину свого контингенту з Сирії. В першу чергу будуть виведені авіація і військова поліція, а також нечисленний контингент сухопутних військ.

Навіщо Росія в 2015 році увійшла в Сирію? Щоб, серед іншого, отримати важелі впливу на розподіл силового ресурсу і можливість встановлювати правила гри. 

Присутність у Сирії стала для РФ й інструментом впливу й на Ізраїль.

Російські системи ППО регулярно заплющували очі в момент, коли ізраїльська авіація завдавала ракетних ударів по базах Корпусу і Хезболли. У відповідь Ізраїль дуже обережно підходив до антиросійських санкцій чи постачання озброєння Україні.

Тепер, з новою напруженістю між Ізраїлем та Росією через конфлікт в Україні та антисемітськими коментарями російського міністра закордонних справ, виникає питання про те, чи будуть наслідки для їхніх ширших відносин.

Виведення російських військ із Сирії, ймовірно, призведе до посилення ролі Ірану.

Після виведення російських військ Асад, наляканий, що без повітряної підтримки йому не вдасться втримати ситуацію, буде вимушений значно краще прислухатися до побажань з Тегерана.

Проблема в тому, що Тегеран і Москва бачили майбутнє Сирію не однаково. Якщо Росії був потрібний самодостатній та стабільний сирійський режим, то Іран хоче зробити з Сирією щось на кшталт того, що РФ намагалася зробити з Україною.

Тегеран миттєво вийшов за межі того, що було залишено росіянами. Він посилив свою присутність на більш ніж 120 військових об’єктах і штабах у сирійській пустелі, додатково розмістив близько 4500 бойовиків з важким озброєнням і безпілотниками.

Тепер, коли РФ має власні проблеми та вимушена вивести війська, невирішені питання відразу почали нагадувати про себе.

Регіон Близького Сходу вступає у період посилення напруги, з якого дуже легко звалитися у нову війну.

Докладніше - в матеріалі Сергія Данилова Вимушений крок Путіна: чому РФ виводить свої війська з Сирії та які наслідки це матиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.