Найголовніше про ставлення Молдови до окупації Придністров'я та відмінність від України

Аналітика коротко
П'ятниця, 13 травня 2022, 10:00

Зараз, під час війни, нерідко доводиться чути докори на адресу наших сусідів. У тому числі - до сусідньої Молдови. Але не всі ці докори є обґрунтованими.

Часом наші очікування від сусідів є хибними, бо ми про них дуже мало знаємо.

"Європейська правда" записала цікаве відео з відповідями на запитання про Молдову, які зібрали у аудиторії. Текстова версія розмови - в статті Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо. Далі - її короткий виклад. 

Чи вважає Молдова Придністров'я окупованим?

За останні 30 років парламент Республіки Молдова жодного разу не ухвалював рішення, яке визнавало би Придністров’я окупованою територією!

Утім, юридично у Молдові закріплений той факт, що Росія – окупант. Просто це оформлене рішенням не парламенту, а Конституційного суду.

Крім того, є політичне рішення ПАРЄ про визнання Придністров’я окупованим.

Проте самі молдовські політики обирають "нейтральність" в цьому питанні.

Україна воює за свій Донбас. Чому у Молдови така нерішучість щодо Придністров’я?

В Україні часто роблять помилку, порівнюючи наші окупації. Відмінностей дуже багато.

Через ці відмінності жоден керівник Молдови публічно не називає Росію окупантом. Бо цього їм не пробачать виборці. Головна відмінність виходить з того, що у нас Донбас та Крим вкрали після 23 років незалежності. Натомість у незалежної Молдови ніколи не було контролю над Придністров’ям. Придністровські сепаратисти, що спиралися на розквартировану в регіоні 14-ту армію СРСР, вийшли з-під контролю Кишинева у 1990 році, ще до розпаду Союзу.

За понад 30 років відтоді готовність битися за свою землю додатково впала.

Прагнення розділу Молдови немає ні в кого. Бо між людьми по обидва береги Дністра немає ворожнечі.

Чи можливі військові варіанти деокупації Придністров’я?

Молдова не розглядає військовий варіант звільнення Придністров’я – і сама на це не піде, і Україну не попросить. Це практично виключено.

Щодо газу та енергетики, то однією з основ економіки Придністров’я є безкоштовний газ, який вони отримують від "Газпрому". Тирасполь споживає цей газ у борг, і сума боргу вже перевищила $7 млрд.

Якщо Кишинів вирішить викинути окупаційну владу і об’єднати Молдову, Москва може сказати: "Тоді за вами борг у сумі, порівнюваній з річним ВВП всієї країни".

Усі ці роки Молдові доводилося купувати газ у РФ, тільки транзитом через Придністров’я. Лише зараз з'явився газопровід з Румунії, почалися постачання з України. До того ж є технічна можливість купувати в Румунії електроенергію. Тож, Молдова отримала можливість злізти з російської енергетичної голки.

Гагаузія – "Придністров’я-2"?

Гагаузія – це регіон, розташований на півдні Молдови. Там живуть гагаузи – це такий тюркський етнос, що історично живе у Бесарабії. За Сталіна гагаузів переслідували та репресували як "ворогів народу"

І попри це – хай як дивно це звучить, нині гагаузи майже усі є проросійськими!

Вони перебувають у зоні дії російської пропаганди, їздять працювати до Росії, дивляться російське телебачення і живуть міфами цієї пропаганди.

Нещодавно місцева влада оголосила, що вона не буде виконувати деякі молдовські закони. Словом, за подіями у Гагаузії варто уважно слідкувати.

Молдовської мови – не існує (навіть якщо не всі молдовани з цим згідні).

Розуміння цього в Україні бракує, але це не перестає бути фактом: окремої молдовської мови не існує.

Докладніше по всіх питаннях - у матеріалі редакторів "Європейської правди" Сергія Сидоренка та Юрія Панченка Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо. Проте, краще подивіться наше відео про Молдову.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.