Клімкін про ленд-ліз, вплив санкцій та розбіжності Заходу щодо перемоги України

Аналітика коротко
Субота, 14 травня 2022, 10:02

Павло Клімкін - один з найшановніших українських дипломатів, експертиза якого затребувана не тільки в Україні. 

ЄвроПравда зустрілася з ним відразу після того, як ексміністр повернувся з поїздки до однієї з європейських столиць, де хотіли почути його думки та ідеї, щодо наближення перемоги над Росією.

А у тому, що ця перемога буде, ексміністр не сумнівається. 

Про американський ленд-ліз, наміри РФ, переговори Заходу з Путіним та про перспективи повоєнної України дивиться в інтерв’ю на нашому Youtube-каналі. А для тих, хто віддає перевагу читанню – читайте Павло Клімкін: В України не може бути мирної угоди з цією Росією

Про що говорив Павло Клімкін:

За словами Клімкіна, ухваливши ленд-ліз Конгрес США дав Байдену "свободу рук".

"Умовно кажучи, якщо Байдену треба ухвалити якесь рішення про допомогу Україні, то у нього тепер є повноваження зробити це за 15 хвилин, самостійно, для будь-якої зброї, крім зброї масового знищення. Він не має консультуватися та питати дозволу на це ані у Палати представників, ані у Сенату".

"Що вже змінив ленд-ліз на практиці – то це початок постачання далекобійної артилерії. В перспективі можуть бути також нові системи наступальної зброї. Про це думають, але рішення ще немає. Може бути авіація і ППО. Але з останніми пунктами все складніше".

"Допомога [в рамках ленд-лізу] – це не тільки зброя. До прикладу, пакет допомоги Україні от тільки-но збільшили на $6,8 млрд і розбили навпіл: $3,4 млрд – на зброю, ще $3,4 млрд – на все додаткове".

Ексміністр наводить приклад, коли під час Другої світової війни  дуже велику частину ленд-лізу складало, наприклад, паливо.

"Наразі політика НАТО – уникати прямого конфлікту з Росією. Тому вони й не дають Україні літаки та далекобійні системи ППО, тож це те, над чим ми маємо працювати".

"Зараз РФ доводить Заходу і публічно, і по закритих каналах, що саме авіація або ефективні системи ППО з точки зору Росії означатимуть прямий вступ НАТО у війну. Американці лишаються обережними в плані "червоних ліній". Але США постійно тестують Росію на реакцію щодо перетину "червоних ліній". Наприклад, вони перетнули лінію щодо постачання важких озброєнь".

"У НАТО є два одночасних завдання: а) тримати ситуацію під контролем, і б) зробити так, щоб Україна виграла".

"Він [Путін] хоче домовитися з Заходом про якусь іншу реальність, бо прекрасно розуміє, що статус-кво вже немає. Але він ще не дійшов розуміння, що він вже отримав стратегічну поразку".

"Тому наразі все триватиме. Ми наближаємося до кульмінації, але ми ще не там. Звичайно, є сценарії, коли все може припинитися раніше. Але Путін готовий до довгого конфлікту. Він вважає, що буде виснажувати Україну швидше, ніж санкції будуть виснажувати Росію… Санкції почнуть "кусатися" жорстко десь із червня, а потім все більше". 

Щодо можливості звільнення Донбасу і Криму Україною, то, на думку Павла Клімкіна, у Заходу на сьогодні немає спільного бачення, як закінчиться ця війна. 

"Я, на жаль, не бачу консенсусу, який би допомагав Україні звільнити всі окуповані території. Навіть стосовно Донбасу. Підкреслю: я кажу про відсутність саме консенсусу. Є ті, хто це [звільнення Донбасу і Криму військовим шляхом] підтримують, і ця підтримка може зростати, але одностайності немає.". 

"Ми можемо неочікувано, але дуже швидко піти до Альянсу. Шведський та фінський приклади це дуже добре демонструють. З ЄС, на жаль, процедура набагато складніша".

"Я вважаю реальним шанс вступити до ЄС менше ніж за 10 років".

Повне інтерв’ю з Павлом Клімкіним читайте Павло Клімкін: В України не може бути мирної угоди з цією Росією. Відеоверсію інтерв’ю  на нашому Youtube-каналі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.