Сейм схвалив зміни до закону, що розсварив Польщу та ЄС

Четвер, 26 травня 2022, 22:46

Сейм Польщі прийняв у другому читанні зміни про закон про Верховний суд, який викликав конфлікт із ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Onet.pl.

Прийняті правки передбачають ліквідацію Дисциплінарної палати Верховного Суду. Відповідно до нього суддям, які зараз працюють у Дисциплінарній палаті, мають бути дозволені перейти до іншої палати або вийти у відставку.

Натомість у Верховному Суді має бути створена Палата з професійної відповідальності. Для того з усіх суддів Верховного суду випадковим чином буде відібрано 33 особи, з яких президент обере 11 суддів.

Законопроект ухвалили більшістю у 231 голоси проти 208 голосів, 13 утрималися і 8 не голосували.

Показово, що за ці зміни віддали голоси більшість депутатів від коаліції, тоді як опозиція, яка найбільше критикувала чинний закон – голосувала проти або утрималася. Вони стверджують, що під час підготовки документа до другого читання, у нього були внесені правки, що не дозволяють сподіватися на реальні зміни скандального закону.

Нагадаємо, що створення Дисциплінарної палати було ключовою частиною судової реформи 2018 року. Палата має право звільнити суддів та прокурорів – у правлячій партії "Право і Справедливість" це називала останньою фазою декомунізації у країні.

Втім, цей крок критикували через підозри, що палату можуть використовувати для покарання суддів за неугодні владі рішення.

Наступного року суд ЄС постановив, що польська Дисциплінарна палата в її тодішньому вигляді суперечить правовим нормам Євросоюзу, бо існують сумніви в її незалежності та позапартійності.

Після відмови Польщі прибрати порушення, Суд ЄС наклав на Польщу штраф у розмірі 1 мільйона євро на день. Також Єврокомісія  затвердила польський Національний план реконструкції, позбавивши країну багатомільярдних субсидій на оздоровлення економіці після пандемії.

Через це президент Анджей Дуда вніс проєкт змін, які мали на меті прибрати зауваження ЄС та розблокувати фінансову підтримку.

Втім, невідомо, чи влаштує Брюссель прийнята редакція законопроекту – серед іншого Єврокомісія вимагала поновлення на посаді незаконно звільнених суддів, чого в прийнятому документі немає.

Детальніше про колізію з Дисциплінарною палатою - читайте у статті На межі розколу: як судова реформа та критика ЄС розсварили польську владу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.