Яку інтеграцію запропонував Україні Борис Джонсон

Аналітика коротко
Неділя, 29 травня 2022, 14:30

Італійське видання Corriere Della Sera з посиланням на власні джерела повідомляє, що прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пропонує створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме Росії та стане альтернативою ЄС. І що Україна вже отримала пропозицію долучитися до нього.

Про те, що може ховатися за таким планом Лондона читайте в статті головної редакторки UA: Ukraine Analytica Ганни Шелест та редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Євроінтеграція від Джонсона: що може стояти за новою ініціативою Британії.

Відразу зауважимо: інформація, оприлюднена в медіа, явно недостатня, щоб робити ґрунтовні висновки. По суті, ми навіть не знаємо, про яке об’єднання може йтися: політичне чи безпекове. Оскільки термін "альянс", який був використаний журналістами, говорить саме про військово-безпекове співробітництво. А "альтернатива ЄС" – наголошує на економіко-політичному вимірі.

Навіть більше – на перший погляд, цей план виглядає як тролінг Борисом Джонсоном євроінституцій. Євроскептичні настрої британського прем’єра всім відомі, оскільки він був одним із головних просувачів Brexit.

Однак, відкинувши цю можливість, спробуємо детальніше розглянути, що може ховатися за таким планом Лондона та наскільки це може бути цікавим для потенційних учасників об’єднання. В першу чергу – для України.

Як зазначає італійське видання, новий альянс "збере країни, об'єднані недовірою до Брюсселя, а також до відповіді Німеччини на військову агресію Росії". При цьому потенційними членами, окрім України, називають Польщу, Естонію, Латвію та Литву, "а також, можливо, Туреччину на пізнішому етапі".

Слід зазначити, що із названих членів ЄС лише Польщу можна віднести до країн, що мають "недовіру до Брюсселя". 

Кількість країн, які потенційно можуть створити нове об’єднання, істотно знижує його можливості, передусім як економічного утворення. Можливий економічний ефект від такого об’єднання не зможе бути порівняним із інтеграцією на базі ЄС.

А на додачу потенційні кандидати не мають спільного кордону із Британією, що додатково зменшує позитивний ефект від такої інтеграції.

Якщо йдеться про інтеграцію військову, то тут варто нагадати іншу свіжу ініціативу Лондона – альянс України, Великої Британії та Польщі, заявлений у лютому нинішнього року, лише за тиждень до російського вторгнення. Через війну документальне оформлення цього альянсу призупинилося, проте він залишається серед пріоритетів трьох країн.

Тим більше, згідно із заявами британського уряду, цей альянс матиме не лише безпекову, а й економічну складову – і це додатково позбавляє сенсу створення нових економічних утворень.

Докладніше про те, що означає для України пропозиція від Джонсона створити новий міжнародний альянс читайте в матеріалі Ганни Шелест та Юрія Панченка Євроінтеграція від Джонсона: що може стояти за новою ініціативою Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.