Що стоїть за арештом експрезидента Молдови та посіпаки Путіна

Аналітика коротко
Понеділок, 30 травня 2022, 09:30

Вперше в історії Молдови суд ухвалив рішення про арешт, щоправда, домашній, для Ігоря Додона – колишнього президента країни та ключового лобіста інтересів РФ. Додону інкримінують державну зраду, і це дозволяє сподіватися на виявлення всієї агентури російського впливу в сусідній країні.

Та чи все гладко з цим звинуваченням? І чи тут немає потенційних проблем?

Про це редактор "Європейської правди" Юрій Панченко поговорив з Володимиром Тхориком – журналістом-розслідувачем центру RISE-Moldova та автором розслідування #Кремлінович про російських кураторів президента Молдови.

Повністю розмову можна переглянути на YouTube-каналі ЄвроПравди, або прочитати в матеріалі Зрада президента: як Молдова дійшла до арешту Додона та що це змінить у відносинах з РФ.

Про що говорив Володимир Тхорик:

"Потрібно сказати, що це небувала подія для Молдови – затримання колишнього лідера держави за звинуваченням у зраді батьківщині. Також йому інкримінують фінансування партії за рахунок організованої злочинності та незаконне збагачення".

"Щодо змісту звинувачень поки що нічого не відомо. У тому числі невідомо, коли саме Ігор Додон зраджував батьківщину: на президентській посаді чи перебуваючи в опозиції".

"Колишнього президента Ігоря Додона повели в ізолятор у день народження чинної президентки Маї Санду".

"Не секрет, що в Молдові працюють багато розвідок світу, у тому числі й українська – згадаємо викрадення Чауса. Але одна річ, коли розвідки поважають територіальну цілісність та суверенітет країни, а інша – коли просто беруть на аутсорс місцевих політиків. І приклад Додона тут просто хрестоматійний. Достатньо буде сказати, що у спілкуванні з російськими кураторами він сам собі вибрав прізвисько Кремлінович, тобто син Кремля".

"Цьому було присвячене наше розслідування 2020 року. Нам  буквально принесли до редакції мобільний телефон, яким користувався президент Ігор Додон до середини 2017 року. І в цьому телефоні було секретне листування, чат, де президент країни сам дав собі нікнейм Кремлінович… Як виявилося, президента Молдови курирував полковник Служби зовнішньої розвідки РФ Ігор Маслов".

"При цьому, як і звинувачення у роботі на РФ, також мають право на існування і звинувачення у залежності Додона від фінансування з боку олігархів".

"Навіть після того, як Додон залишив посаду президента Молдови, прокремлівські сили допомогли йому відкрити в Молдові громадську організацію, яка називається "Російський діловий союз". І гроші на роботу цього Союзу надходили, зокрема, і з РФ – за рахунок пожертв російських бізнесменів".

"При цьому, оцінюючи вплив РФ на політичну владу, треба пам'ятати, що Молдова трішки відрізняється від інших країн великим впливом організованої злочинності на політику. Тобто проблема не лише у впливі Кремля, а у самій системі влади в Молдові.".

"Я поки що не бачив наміру Маї Санду системно боротися з кремлівською агентурою. Якби вони хотіли це робити, вони б почали працювати в цьому напрямку ще до війни. У результаті цей скандал виник у ситуації, коли виникла загроза російській окупації Молдови".

Докладніше - у нашому відео на Youtube, а також у матеріалі Зрада президента: як Молдова дійшла до арешту Додона та що це змінить у відносинах з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: