Як країни ОДКБ допомагають Путіну обходити санкції і озброювати армію

Аналітика коротко
Четвер, 2 червня 2022, 19:20

Спроби Москви залучити на свій бік союзників (за винятком Білорусі) провалилися. На даний час ймовірність надання військової допомоги (надсилання підрозділів національних збройних сил) країн-членів ОДКБ для війни проти України є низькою.

Небажання цих країн перетворюватися на Білорусь, наражатися на санкції та ще й незрозуміла реакція суспільства – все це наразі відіграє роль серйозного стримуючого фактора.

Попри це, на певну допомогу від своїх союзників РФ все ж може розраховувати. І це має бути об’єктом постійної уваги як з боку України, так і Заходу, пише керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону New Geopolitics Research Network Юрій Пойта у статті Найближчі союзники Путіна: яку допомогу надають РФ країни ОДКБ.

На яку підтримку може розраховувати РФ? Перш за все, на допомогу в обході санкцій.

Наприклад, вже спостерігається збільшення в десятки разів кількості зареєстрованих росіянами компаній в Казахстані (в березні – 355, в квітні – 651, в травні – 362), на що також реагують російські юридичні компанії та пропонують комплексні послуги з релокації бізнесу до Казахстану.

Цьому сприяє дозвіл російського уряду на паралельний імпорт (без дозволу власника інтелектуальної власності), який фактично узаконює контрабанду товарів іноземного виробництва, чим уже користуються російські ритейлери, ввозячи автозапчастини з країн Азії, СНД та Європи.

Не варто забувати, що військово-технічна допомога для РФ може здійснюватися (і напевно, вже здійснюється) приховано, через наявні канали військово-технічної співпраці.

Наразі є досить багато підтверджень про західні комплектуючі в російських безпілотниках "Орлан-10", танках Т-72, автомобілях "КамАЗ" та російських ракетах "Калібр".

Водночас не варто забувати, що країни ОДКБ мають тісні зв’язки за лінією оборонпрому з Росією.

І нарешті, участь ОДКБ може бути у форматі миротворчої операції.

Про ймовірність подібного сценарію може говорити активізація Росією останнім часом вдосконалення нормативно-правової бази із "миротворчої діяльності" ОДКБ.

На травневому засіданні в Об'єднаному штабі ОДКБ представники міністерств оборони обговорили питання про "оснащення миротворчих сил ОДКБ сучасними озброєнням, військовою та спеціальною технікою, а також спеціальними засобами".

Зазначене підтверджує те, що Росія заздалегідь готує відповідні "миротворчі" інструменти та не виключає їх застосування за сприятливої міжнародної ситуації.

Такий сценарій може стати реальним у випадку воєнної поразки Києва та підписання умовного "Мінська-3" або "Стамбула-1".

Отже, в слушний момент Москва може провести операцію в Україні, аналогічну операції в Казахстані в січні 2022 року. Тим паче, що Росія демонструє повну неповагу до міжнародних норм, і необхідністю отримати мандат ООН також може знехтувати.

В такій ситуації Україні варто: по-перше, уважно стежити за фактами та потенційними можливостями обходу санкцій; по-друге, слід розглянути питання стосовно накладання санкцій на підприємства оборонно-промислового комплексу країн-партнерів ОДКБ, які вже взаємодіють з підсанкційними підприємствами РФ. 

Докладніше - у матеріалі Юрія Пойти Найближчі союзники Путіна: яку допомогу надають РФ країни ОДКБ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: