Чому з США лунають гострі заяви проти Єрмака та які це матиме наслідки

Аналітика коротко
Понеділок, 11 липня 2022, 16:30

Топ-новинами цих вихідних стали гострі заяви членкині Палати представників Конгресу США Вікторії Спартц.

Зроблено це було в розпал великої війни Росії проти України, у ході якої багато чого залежить від допомоги з боку США, тож це лише додало гостроти до сприйняття цих заяв.

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик розбирався, що викликало такі заяви та якими можуть бути їхні наслідки для України у статті Спартц проти Єрмака: що стало причиною скандальних заяв з Конгресу США.

Вікторія Спартц наразі є членкинею Палати представників Конгресу США від Республіканської партії по 5-й дільниці штату Індіана. Вона перебуває в Конгресі відносно недавно – від виборів восени 2020 року.

Народилась вона в Україні, з якої виїхала до США у 2000-му у віці 22 років.

З 2017 року була членкинею Сенату штату Індіана. В рамках Конгресу США вона примкнула до правоконсервативного крила своєї партії.

Її гаслом стала боротьба проти соціалізму – в цьому вона неодноразово посилалася на свій досвід життя в умовах соціалістичної системи.

Щодо політичного позиціювання Спартц, зокрема у галузі зовнішньої політики, то вона природно пристала до "трампівського" крила Республіканської партії.

Зокрема, це означало підтримку ідеї зменшення активності США у світі, скорочення військової присутності за кордоном, зокрема на Близькому Сході.

Для Вікторії Спартц все раптово змінилося 24 лютого 2022 року, коли почалась масована навала Росії на Україну.

Тут, принаймні, на певний час, її шляхи з "трампівським" крилом розходяться.

Щодо звинувачень на адресу української влади, то, скажімо, вона говорить, що начебто не має нічого проти Зеленського особисто, але при цьому звинувачує його в "політиканстві" та "театрі". Що саме мається на увазі?

Швидше можна уже казати про політиканство з боку самої Спартц, яка, очевидно, хвилюється, що надто далеко відійшла від трампістів у своїй партії, а це небезпечно напередодні виборів у листопаді. Очікується, що ці вибори будуть загалом успішними саме для республіканців.

Звинувачення проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака викликають питання. Деякі з них, наприклад, щодо САП та НАБУ, а також щодо його заступника Олега Татарова, давно озвучуються і всередині України, й нашими західними партнерами.

Проте деякі звинувачення виглядають дуже дивно.

Коли Єрмака звинувачують у здачі Херсона, то не зрозуміло, чому саме він винний. Які є підстави так вважати?

Ще більш незрозумілим пунктом є звинувачення в тому, що Єрмак винний у провальних переговорах з Росією. Тут взагалі незрозуміло, про які переговори йдеться. І чи могли в принципі якісь переговори щось змінити, коли зараз ми знаємо, що Москва лише імітувала дипломатичну активність.

Ключовим питанням тут є те, звідки Вікторія Спартц отримала цю інформацію.

Вона не входить до комітету з розвідки або якогось іншого відповідного комітету, члени якого могли б мати доступ до подібної інформації.

Якраз на тлі цього невеличкого збурення Білий дім оголосив про чергові транші військової та гуманітарної допомоги Україні. Лідерка проукраїнського угрупування (Ukraine Congressional Caucus) у Конгресі Марсі Каптур та найбільш представницька організація української американської громади – Ukraine Congress Committee of America – засудили заяви Спартц.

Натяки Спартц на те, що в умовах корумпованої України треба більш уважно контролювати постачання та використання американської допомоги, зокрема зброї, можуть згодом лише уповільнити такі постачання.

Докладніше - у матеріалі Володимира Дубовика Спартц проти Єрмака: що стало причиною скандальних заяв з Конгресу США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: