Президент Сербії знову заговорив про готовність "захищати" косовських сербів 

Вівторок, 13 вересня 2022, 15:20

Президент Сербії Александр Вучич знову висловив готовність Сербії захищати косовських сербів, хоча й наголосив, що не хоче силового вирішення косовського питання.

Як повідомляє "Балканський оглядач", пише "Європейська правда", про це Вучич сказав на тематичному засіданні парламенту. 

"Якщо наш народ зазнає нападу, ми будемо достатньо сильними, щоб захистити його, повірте мені на слово… Ми збережемо наш народ у Косово і Метохії, це моя позиція, яка добре відома міжнародній спільноті", — сказав він, підкресливши, що військовий потенціал Сербії "у десятки разів сильніший, ніж був". 

Але, за його словами, у сербів "більше розуму та мудрості", і вони відчувають відповідальність за збереження миру, та він як головнокомандувач "не має наміру відправляти наших дітей на війну". 

"Я не знаю, чим все це закінчиться, але я докладу всіх зусиль, щоб підтримувати компромісні рішення і зберігати мир з албанцями. Я хочу закликати до миру, прогресу і нормальності, і чи вдасться нам цього досягти, не залежить про нас", - заявив Александар Вучич.

У виступі перед депутатами він наголосив, що для Сербії простір для маневру у питанні Косова дуже обмежений, тому що "Косово є дитям Заходу, і вони ніколи не відмовляться від нього", та що Белград постійно отримує сигнали про те, що якщо країна хоче розвиватися і рухатися вперед, то має змиритися з незалежністю Косова. 

При цьому Вучич провів паралелі між Косовом і Україною, дорікаючи Заходу. "Територіальна цілісність є святою фразою, коли йдеться про Україну, але коли йдеться про Сербію, вона маленька і її хочуть розтоптати", — заявив президент Сербії.

Він також заявив, що, попри тиск партнерів, "ніколи, ні прямо, ні опосередковано, не визнає незалежність Косова".

Нагадаємо, останнє найсерйозніше загострення між Сербією та Косовом вдалося вирішити мирно - Белград почав визнавати для в'їзду посвідчення особи, видані Косовом, після того, як понад 10 років для в'їзду у Сербію від косоварів вимагали отримувати спеціальні документи. Своєю чергою косовська влада відмовилась від дзеркального наміру видавати косовські документи для власників сербських паспортів, що в'їжджають до Косова. 

ЄвроПравда детально розповідала про ситуацію у статті Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: