Група німецьких депутатів керівної коаліції вимагає збільшити поставки зброї Україні

Середа, 19 жовтня 2022, 16:47

Група депутатів Бундестагу від Зелених та Вільної демократичної партії (ВДП) закликала уряд Німеччини відігравати провідну роль у подальших поставках озброєнь Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel з посиланням на звернення депутатів.

"Ми закликаємо федеральний уряд та наших партнерів у Європейському Союзі та НАТО спільно та колективно оцінити відповідні національні військові можливості та плани і, у разі необхідності, реструктуризувати їх з метою надання Україні якісно більших поставок техніки та озброєнь для звільнення незаконно окупованих Росією територій", - йдеться у зверненні під назвою "Разом за мир в Україні та Європі".

Німеччина має "політичні, економічні та військові передумови для того, щоб ініціювати спільні, скоординовані дії серед наших партнерів і союзників",  йдеться у зверненні.

Лист підписали 24 депутати. При цьому марно шукати під зверненням підписи членів Соціал-демократичної партії канцлера Олафа Шольца. Спроби переконати колег-соціал-демократів поставити свої підписи поки що, за словами підписантів, не увінчалися успіхом.

"Це звернення є результатом незліченних дискусій", - заявив депутат від партії Зелених Робін Вагенер. Метою є впевнена і предметна дискусія в парламентському просторі. "Ми продовжимо говорити про це в рамках коаліції, як ми це робили до публікації звернення, і воно і надалі буде відкритим для всіх депутатів коаліції", - сказав Вагенер.

Група підписантів високо оцінює допомогу, яку вже надав федеральний уряд, але водночас заперечує тим, хто попереджає про ескалацію, якщо Німеччина відіграватиме надмірну роль.

У зверненні наголошується, що Німеччина зробила величезний внесок у підвищення обороноздатності України: "Разом з нашими міжнародними партнерами ми дали можливість Україні протистояти російським атакам".

Поставка сучасних західних артилерійських систем, таких як Panzerhaubitze 2000, зенітний комплекс Gepard або реактивна система залпового вогню MARS, дозволила українським збройним силам розпочати свої перші визвольні наступи на окупованих територіях. "Хоча ми залишаємося риторичними опонентами російського режиму та його пропаганди, жодної експансії чи російської ескалації внаслідок нашої підтримки не спостерігається", - йдеться у зверненні.

Парламентарі стверджують, що поставки зброї продовжують залишатися "морально необхідними, законними і правильними". Вони відбувалися в рамках Статуту ООН, який прямо дозволяє таку допомогу. Автори звернення відкидають побоювання, що військова допомога Україні може бути витлумачена як вступ у війну:"З точки зору міжнародного права, військова підтримка України шляхом безперервного постачання зброї - незалежно від типу та обсягу - не робить жодного з українських союзників стороною, що воює".

Підписанти стверджують, що Федеративна Республіка Німеччина несе особливу відповідальність за мир в Європі в цей час. "Як країна, відповідальна за найгірші злочини проти прав людини в Європі - особливо в Польщі та країнах колишнього Радянського Союзу - ми маємо особливе зобов'язання відновити і забезпечити мир", запобігти і припинити порушення прав людини, вважають вони.

Нагадаємо, співголова правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ларс Клінгбайль вказав на низку помилок у політиці своєї партії щодо Росії в останні десятиліття. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: