Швеція змінила конституцію, щоб посилити антитерористичне законодавство

Четвер, 17 листопада 2022, 15:44

Парламент Швеції ухвалив поправки до конституції, які дозволять приймати більш жорсткі антитерористичні закони, що є ключовою вимогою Туреччини для схвалення заявки Стокгольма на членство в НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euronews.

Поправка, яка була прийнята 278 голосами в 349-місцевому парламенті Швеції, дозволяє вводити нові закони, щоб "обмежити свободу об'єднань, коли мова йде про об'єднання, які беруть участь в тероризмі або підтримують його".

На думку постійного комітету парламенту з конституційних питань, який рекомендував депутатам схвалити пропозицію, це дозволить "ширше криміналізувати участь у терористичній організації або заборонити терористичну організацію".

Експерти кажуть, що нове законодавство полегшить переслідування членів Робітничої партії Курдистану (РПК), внесеної до чорного списку Анкарою і більшістю її західних союзників.

Зміни набудуть чинності з 1 січня.

Під час візиту до Анкари минулого тижня новий прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон назвав конституційні поправки "великим кроком".

"Швеція зробить великі кроки до кінця року і на початку наступного року, які дадуть шведським правоохоронним органам більше м'язів для боротьби з тероризмом", - сказав він на спільній пресконференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

У Швеції поправки до конституції мають бути схвалені двома окремими парламентами, а між ними мають відбутися загальні вибори.

Перше голосування відбулося за попереднього лівого уряду Швеції у квітні, до офіційного рішення Швеції подати заявку на членство в НАТО в середині травня.

Проти змін виступила лише Ліва партія.

Після вторгнення Росії в Україну Швеція та Фінляндія відмовилися від своєї давньої політики нейтралітету та подали заявку на вступ до НАТО. Але Туреччина заблокувала заявки Швеції та Фінляндії, звинувативши, зокрема, Стокгольм у тому, що він є притулком для "терористів".

Раніше повідомлялося, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться ще до виборів, які відбудуться наступного року, невеликі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: