Генератори та трансформатори Україні, наручники для Пригожина, німці та Patriot: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 25 листопада 2022, 20:50

Країни Заходу одна за одною повідомляють про наміри відправити генератори в Україну. Це одна з відповідей на терористичні ракетні удари, які здійснює РФ.

В Німеччині обговорюють надання Україні сучасних систем протиракетної оборони Patriot, а Норвегія передає зимовий одяг, самохідну артилерійську установку М109 та запчастини.

Для українців, які рятуються від війни в ЄС, створили платформу пошуку роботи.

Всі важливі і цікаві новини 25 листопада – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

В Україну їдуть генератори і трансформатори

Країни Заходу одна за одною повідомляють про наміри відправити генератори в Україну. Це одна з відповідей на терористичні ракетні удари, які здійснює РФ.

Євросоюз передає Україні 200 трансформаторів і 40 великих генераторів.

Трансформатори, які підвищують або знижують напругу в мережі,  є вкрай необхідними, адже б’ючи ракетами по електропідстанціях Росія нищить саме їх.

Кожен із наданих генераторів може забезпечити безперебійним харчуванням лікарню малого та середнього розміру.

Європейська комісія додатково працює над створенням нового енергетичного хаба у Польщі, який дозволить приймати пожертвування від третіх осіб та допомагати у їхній скоординованій доставці в Україну, зокрема, з партнерами з "Групи семи".

Франція відправила Україні 100 потужних генераторів.

"100 французьких генераторів вже на шляху до України. Нагадуємо, що удари по цивільній інфраструктурі є воєнними злочинами", - написала глава МЗС Франції Катрін Колонна у Twitter.

Сотні одиниць обладнання передає Прага. 

"Ми відправляємо пакет допомоги від Праги тим, хто потерпає від скоюваного Росією геноциду українців. Це 626 обігрівачів – 400 для Києва, 226 для Миколаєва, і 18 агрегатів – 10 для Києва, 8 для Миколаєва, а також медичне обладнання на 22 млн чеських крон для Центру громадського здоров’я та Міністерства охорони здоров’я… Ми будемо підтримувати Україну до її перемоги, і далі – під час повоєнної відбудови. Не можна поступатися злу", – написав мер Праги Зденек Гржиб у Twitter. 

Крім того, Рига передасть місту-побратиму Києву 84 електрогенератори і 100 теплових гармат.

"Зазначене енергетичне обладнання буде доставлено в м. Київ вже найближчим часом – перша партія, яка складається зі 100 теплових гармат, прибуде в столицю України наступного тижня, де вони будуть використовуватися в пунктах обігріву Києва, а також на комунальних підприємствах міста" - повідомив посол України в Латвії Олександр Міщенко.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає Україні 80 генераторів.

"У той час, як Росія намагається відключити світло, USAID Ukraine надає 80 генераторів, щоб підтримувати електропостачання. Ця допомога є лише частиною відповіді США на жорстокі та постійні атаки Росії на критичну інфраструктуру України, тоді як ми продовжуємо стояти з Україною", - йдеться у повідомленні в Twitter посла США в Україні Бріджит Брінк.

Крім того, USAID надає 22 500 ковдр, щоб підтримати кімнати обігріву "Укрзалізниці", і ще більше прибудуть згодом.

Нову допомогу для України через пошкодження інфраструктури готує й Німеччина – 100 генераторів. Їх планують поставити протягом наступних двох тижнів. 

"Сюрприз" євродепутатам і Patriot

Нагадаємо, в обід 23 листопада, що по часу приблизно зійшлося із масованою ракетною атакою на Україну, Європарламент визнав Російську Федерацію державою-спонсором тероризму

Резолюцію підтримали 494 європарламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.

У Європарламенті влаштували "сюрприз" депутатам, які були проти визнання РФ державою-терористом.

Наступного дня, 24 листопада, невідомі позначили двері кабінетів євродепутатів, які не підтримали резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Обраний від Латвії євродепутат Іварс Іябс опублікував у Twitter фотографію, на якій біля кабінету Татьяни Жданок розміщено плакат із президентом Росії Владіміром Путіним і написом: "Своїм голосом я підтримую терориста".

Після чергової масованої атаки Росії на Україну, Польща закликала Німеччину передати Україні системи Patriot для захисту.

Берлін пропонував Варшаві систему протиракетної оборони Patriot після ракетного інциденту в Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей. До речі, у польському Пшеводуві, де відбувся інцидент, не виявили решток другої ракети.

Вчора Німеччина відповіла Польщі, що німецькі Patriot повинні захищати на території НАТО.

Проте, сьогодні вже стало відомо, що Німеччина все таки обговорює з союзниками ідею Польщі щодо розміщення Patriot в Україні.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що якщо Німеччина не погодиться передати системи Patriot в Україну, то Польща повинна розмістити їх на своїй території.

Допомога з Норвегії і Естонії

Норвегія передає Україні новий пакет військової допомоги, в тому числі зимовий одяг, самохідну артилерійську установку М109 та запчастини.

А ще Норвегія надасть майже $14 млн для місії ЄС з навчання українських військових.

Естонія подарувала ще 9 автобусів для Житомирщини.

Інше: платформа пошуку роботи для українців

Сьогодні глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі вперше прибув до Києва та зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

У Німеччині хочуть спростити надання громадянства іноземцям.    

У Стокгольмі почався суд над братами, звинуваченими у шпигунстві на користь РФ.

Азербайджан скасував переговори з Вірменією і заявив, що участь Макрона неможлива.

У Молдові проходили обшуки у фігурантів справи про підготовку заворушень. А спроба проросійської опозиції "проштовхнути" вотум недовіри міністру юстиції виявилася невдалою. 

Глава МЗС Естонії підготував "подарунок" Пригожину: чекатиме його в Гаазі.

Для українців, які рятуються від війни в ЄС, створили платформу пошуку роботи.

Британія забороняє китайські камери спостереження в урядових будівлях.

Сербська поліція виявила 600 мігрантів після перестрілки біля кордону з Угорщиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: