Німеччина пропонує Польщі систему Patriot після інциденту з падінням ракети

Понеділок, 21 листопада 2022, 07:35

Німеччина запропонувала Варшаві систему протиракетної оборони Patriot, щоб допомогти їй захистити свій повітряний простір після падіння ракети неподалік кордону з Україною минулого тижня.

Про це заявила міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Уряд Німеччини вже заявив, що запропонує своєму сусідові подальшу допомогу в охороні повітряного простору за допомогою німецьких винищувачів після інциденту, який спочатку викликав побоювання, що війна в Україні може перекинутися через кордон.

"Ми запропонували Польщі підтримку в забезпеченні безпеки повітряного простору - з нашими винищувачами Eurofighter і системами ППО Patriot ", - сказала Ламбрехт.

Наземні системи протиповітряної оборони, такі як Patriot компанії Raytheon, призначені для перехоплення ракет.

НАТО перейшла до посилення протиповітряної оборони в Східній Європі після вторгнення Росії в Україну в лютому. Понад десяток країн - членів НАТО на чолі з Німеччиною в жовтні розпочали ініціативу зі спільної закупівлі систем протиповітряної оборони для захисту від кількох рівнів загроз, в тому числі і Patriot.

Німеччина мала 36 одиниць Patriot, коли була передовою країною НАТО під час холодної війни. Нині німецькі збройні сили мають 12 одиниць Patriot, дві з яких дислоковані в Словаччині.

Нагадаємо, вибух у Пшеводуві стався вдень 15 листопада, невдовзі після початку масштабного ракетного удару РФ по Україні, через що у Польщі скликали засідання Ради нацбезпеки. Спершу припускали, що на Пшеводув впала російська ракета і неофіційно повідомляли, що ракет могло бути дві. Згодом повідомили, що, за попередніми висновками польських та американських експертів, найімовірніше, це була ракета з української системи протиповітряної оборони.

Президент Польщі Анджей Дуда 16 листопада назвав вибух нещасним випадком. Також він заявив, що розуміє президента України Володимира Зеленського, який висловив переконання, що ракета, яка впала у вівторок на територію Польщі, була саме російською.

Вдень 18 листопада на місце вибуху допустили українських експертів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.