Віцепрезидент Єврокомісії, який їздив у Катар, заперечив причетність до корупційного скандалу

Вівторок, 13 грудня 2022, 20:10

Віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас заявив, що не причетний до корупційного скандалу в Європейському парламенті, пов’язаному з незаконним лобіюванням інтересів Катаром, де триває Чемпіонат світу з футболу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Дозвольте мені висловитись дуже чітко й просто, тому що я думаю, що зараз саме той момент, коли треба говорити чітко й просто. Протягом року всі мої публічні заяви щодо Катару повністю, на 100 відсотків сумісні з позицією Комісії", – наголосив Схінас у вівторок у розмові з журналістами у Страсбурзі.

Він додав, що його схвальні коментарі про трудові права в Катарі попри загибель сотень працівників відповідають звітам Міжнародної організації праці, а присутність на Чемпіонаті світу з футболу пояснив тим, що "Європа не може бути відсутньою на цій події".

Відповідаючи на пряме запитання, чи отримував віцепрезидент Єврокомісії подарунки від Катару, він перерахував футбольний м'яч і коробку цукерок. "Я думаю, що я залишив і те, і інше водієві, який віз мене на стадіон", – додав він.

Президентка ЄК проігнорувала питання про ймовірну причетність заступника до корупційного скандалу

Нагадаємо, у Брюсселі та околицях 9 грудня були проведені обшуки й арешти в межах розслідування діяльності "злочинної організації, корупції та відмивання грошей". 

Згодом стало відомо, що в межах розслідування була арештована одна з віцепрезиденток Європарламенту Єва Кайлі та колишній євродепутат від Італії П'єр-Антоніо Панцері. У неділю чотирьох фігурантів справи включно з Кайлі та Панцері було взято під варту. Крім того, активи Кайлі були заморожені Грецією, її батьківщиною.

Європарламент у зв’язку з розслідуванням призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС, а також усунув з посади підозрювану в корупції віцепрезидентку Кайлі.

Детально про скандал читайте у статті Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.