У Бельгії – серія обшуків у справі про незаконний лобізм, затримано колишнього євродепутата

П'ятниця, 9 грудня 2022, 18:03

Поліція Бельгії в п’ятницю провела обшуки за 16 адресами в Брюсселі та його околицях і затримала чотирьох людей у межах розслідування незаконного лобіювання з боку однієї з країн Перської затоки в Європейському парламенті.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

За даними федеральної прокуратури Бельгії, обшуки були здійснені в межах розслідування діяльності "злочинної організації, корупції та відмивання грошей" і насамперед стосувалися помічників євродепутатів.

Під час обшуків правоохоронці вилучили приблизно 600 тисяч євро готівкою, мобільні телефони та комп'ютерне обладнання. Серед затриманих поліцією і доставлених на допит є колишній депутат Європарламенту від "Альянсу соціалістів і демократів", а також високопосадовець однієї з профспілок.

"Протягом декількох місяців слідчі Федеральної судової поліції підозрюють країну Перської затоки у впливі на економічні та політичні рішення Європейського парламенту", - йдеться у повідомленні бельгійської прокуратури.

Стверджується, що ця країна зв’язувалася з посадовцями Європарламенту "із вагомою політичною та/або стратегічною позицією" й лобіювала свої інтереси, надсилаючи їм "значні суми грошей" і "важливі подарунки".

За даними бельгійських ЗМІ, йдеться про Катар, де нині триває Чемпіонат світу з футболу. Проведення важливого спортивного заходу в Катарі стало предметом суперечок через становище трудових мігрантів, а також обмеження щодо представників ЛГБТ і вболівальників загалом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.