Росія імпортувала деталі для дронів "Орлан-10" зі США й Китаю попри санкції – розслідування

Четвер, 15 грудня 2022, 19:33

Російська компанія "Спеціальний технологічний центр" (СТЦ), яка займається виробництвом безпілотників "Орлан-10", що активно використовуються РФ у війні в Україні, налагодила канали постачання компонентів зі США й Китаю в обхід санкцій.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні агенції Reuters, російського проєкту журналістських розслідувань "Важные истории" та британського аналітичного центру Королівський об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI).

СТЦ був заснований 2001 року, торік виручка компанії сягнула 14 мільярдів рублів. У 2016 році вона потрапила під санкції США за "допомогу ГРУ в здійсненні радіоелектронної розвідки", а у 2017-му була визначена як "частина розвідувального комплексу Росії".

У російській зброї, яка використовувалися в Україні, знайшли сотні компонентів західного виробництва

Основним постачальником іноземних комплектуючих для "Спеціального технологічного центру" є компанія "СМТ-Айлогік", яка була заснована у 2015 році й за останні п’ять років імпортувала в Росію продукції приблизно на 70 мільйонів доларів.

За даними розслідувачів, у СТЦ й "СМТ-Айлогік" були одні й ті ж співвласники: зараз остання формально записана на лікаря-терапевта й кількох співробітників СТЦ, причому щонайменше 16 людей працювали в обох компаніях одночасно.

Саме через "СМТ-Айлогік" "Спеціальний технологічний центр" зміг і далі отримувати підсанкційні комплектуючі.

Одним із ланцюжків цієї схеми є гонконгська компанія Asia Pacific Links, яка з 2017-го поставила "СМТ-Айлогік" комплектуючі на 12 мільйонів доларів. Компанія належить росіянину Антону Трофімову, який начебто живе в Канаді. Практично всі товари, які "СМТ-Айлогік" імпортувала в Росію, прибули з Китаю. У митних даних зазначено, що ці товари невійськового призначення.

Канадська компанія підтвердила, що її деталі опинились в іранських "Шахедах"

Інший посередник у схемі незаконного імпорту – американська компанія Ik-Tech, якою володіє громадянин РФ і США Ігор Каждан (Алекс Стентон). Ik-Tech sз 2018 по 2021 рік поставила в Росію товарів на 2,2 мільйона доларів, при чому понад 90% – на замовлення "СМТ-Айлогік". Серед цих товарів були, наприклад, майже 1400 процесорних модулів GUM3703FEBY виробництва Gumstix - точно такі ж були знайдені в російських "Орланах" в Україні. 

У лютому 2022 року, за два тижні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Каждана заарештували за звинуваченням у контрабанді продукції військового і подвійного призначення в Росію.

Загалом у російських "Орланах" розслідувачі виявили компоненти від американських Altera і Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, європейських STMicroelectronics та NXP Semiconductors, японських Renesas Electronics і Saito Seisakusho.

Більшість компаній у відповідь на запити журналістів відповіла, що "суворо дотримуються всіх законів і санкцій" і не постачають товарів для російської військової техніки. У компанії Gumstix пообіцяли провести розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.