Боррель отримує пенсію з суперечливого фонду, якому загрожує банкрутство - ЗМІ

Середа, 7 грудня 2022, 09:12

Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства ЄС, наразі отримує пенсію з фонду Європейського парламенту, який має борг у розмірі близько 400 млн євро і може потребувати допомоги платників податків.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euobserver.

75-річний соціаліст має право на пенсійні виплати, які перевищують його щомісячну зарплату, що становить понад 20 000 євро, не враховуючи пільг.

"Так, Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки отримує пенсію з цього добровільного пенсійного фонду", - підтвердив прессекретар Борреля в електронному листі.

Але схема, також відома як добровільний пенсійний фонд Європейського парламенту, виявилася суперечливою, оскільки вона має величезний дефіцит, який продовжує зростати.

Різниця між майбутніми зобов'язаннями та чистою вартістю активів (актуарний дефіцит) пенсійного фонду станом на 31 грудня 2018 року становила 286,1 млн євро. Станом на 31 грудня 2021 року він збільшився до 379 млн євро.

Фонд збанкрутує в період між 2024 роком, коли відбудуться європейські вибори, і 2026 роком, і тоді платники податків будуть змушені врятувати схему, яка стала головним болем для керівництва Європейського парламенту.

У спільному листі до президента Європарламенту Роберти Метсоли на початку цього року Моніка Хольмайєр, депутат Європарламенту від Німеччини, та Йохан ван Овертвельдт, колишній міністр фінансів Бельгії, заявили, що фонд створює "потенційні руйнівні репутаційні ризики для Європарламенту".

Вони кажуть, що не існує "майбутнього рішення, навіть незважаючи на те, що було відомо, що добровільний пенсійний фонд буде неплатоспроможним у найближчому майбутньому".

Люди, які підписалися на цю схему, були членами Європарламенту до 2009 року - і повинні були сплачувати внески лише протягом двох років, перш ніж отримати гарантовану пенсію.

Ці платежі вираховувалися з суперечливої щомісячної допомоги на витрати, яку Європейський парламент потім поповнив на дві третини.

Всіма цими виплатами керував люксембурзький інвестиційний фонд, відомий як "SICAV-FIS", під наглядом Credit Agricole Indosuez Luxembourg.

Банк не розкриває інформацію про інвестиції, включаючи облігації та акції, які він зробив від імені SICAV-FIS. Європарламент також не оприлюднює документи про інвестиції, стверджуючи, що це підірве комерційні інтереси.

Але Барт Стаес, колишній бельгійський депутат Європарламенту, припустив, що інвестиції включають в себе збройову промисловість та ядерну енергетику.

"Це не ті справедливі чи етичні інвестиції, про які можна подумати, що пенсійний фонд, пов'язаний з Європейським парламентом, буде брати до уваги", - сказав він ще в 2018 році.

Тим часом, дефіцит фонду лише продовжує зростати, оскільки все більше колишніх євродепутатів, включаючи нинішніх, які також були на посаді до 2009 року, досягають 65-річного віку.

Серед них – антиєвропейський ультраправий націоналіст Жан-Марі Ле Пен.

Найджел Фарадж, який допоміг вивести Велику Британію з Європейського Союзу, також приєднався до схеми, будучи депутатом Європарламенту.

Це ж зробив і опальний колишній прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат, а також 69-річний міністр закордонних справ Італії [і колишній президент Європарламенту] Антоніо Таяні.

За прогнозами Європарламенту, щонайменше 872 особи отримуватимуть пенсію з фонду до 2024 року, порівняно з 623 особами у 2009 році. Виплати також отримують вдівці та сироти.

Згідно з документами Європарламенту, мало хто відмовився від участі в схемі після того, як підписався на неї. Відмовився, зокрема, Маргарітіс Схінас, нинішній віцепрезидент Європейської комісії, відповідальний за просування "Європейського способу життя". "Я підтверджую, що віцепрезидент [Схінас] спочатку підписався, але потім відмовився і не брав участі в цьому з 2009 року", - повідомив електронною поштою речник Єврокомісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: