Як війна вплинула на ставлення українців до євроінтеграції та членства в НАТО

Аналітика коротко
Четвер, 12 січня 2023, 19:00

На замовлення Центру "Нова Європа" ТОВ "ІНФО САПІЄНС" під час війни дослідило думки українців щодо євроінтеграції України. 

Про те, що українці думають про рух країни до ЄС та НАТО, чи справедливими для українських громадян видаються вимоги ЄС щодо проведення реформ та кому із закордонних лідерів українці довіряють найбільше, читайте у статті аналітикині Центру "Нова Європа" Маріанни Фахурдінової Так – реформам, ні – поступкам щодо НАТО: як велика війна змінила настрої українців.

Разом зі статусом кандидата на членство в ЄС Україна отримала у червні 2022 року низку рекомендацій від Європейської комісії – перелік реформ, які необхідно провести у семи сферах для подальшого просування до членства. 

Попри війну Україна демонструє непоганий поступ у цьому напрямку та запровадила вже суттєву частину рекомендацій ЄС.

Утім, як бачать євроінтеграцію воєнного часу громадяни?

Опитування, здійснене на замовлення Центру "Нова Європа", показало, що українці усвідомлюють: проведення реформ є центральним елементом інтеграції держави до ЄС.

Так, майже 40% громадян вважають, що Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС завдяки прогресу в цьому напрямку – здійсненим реформам.

Загалом українці (вже не вперше) демонструють далекоглядність та відданість реформам. 73% громадян вважають правильним, що Євросоюз виставив Україні вимоги про виконання реформ, без яких не може бути відкриття переговорів про вступ до ЄС.

47% опитаних впевнено стверджують: реформи – в інтересах самої України, і ЄС має вимагати їх виконання якомога швидше. Ці дані свідчать про те, що громадяни свідомі того, що вступ до ЄС не є самоціллю, а європейська інтеграція є інструментом впровадження найкращих європейських стандартів та практик в Україні.

Зокрема, важливою є сфера антикорупції – посилення зусиль України на цьому напрямку, включно з призначенням керівників САП та НАБУ, є однією із семи рекомендацій Єврокомісії. Згідно з опитуванням, більше половини населення (60,1%) підтримують тиск з боку ЄС на Україну, щоби подолати корупцію. І лише 19,5% зауважують, що наразі це не головна проблема в Україні.

Такий зріз настроїв населення має підштовхувати владу до того, щоб не прикриватися війною як способом загальмувати відповідні реформи.

Настрої населення щодо вступу України до НАТО змінювались кілька разів упродовж війни.

Після семи місяців війни, у жовтні 2022 року, в Україні було зафіксовано новий рекорд з підтримки вступу України до НАТО – 83%. З огляду на певну волатильність настроїв громадян, ми у Центрі "Нова Європа" вирішили запитати в українців, наскільки усвідомленим та сталим є цей вибір.

Опитування показало: наразі понад дві третини українців (69%) не можуть відмовитись від вступу до Альянсу в обмін на виведення російських військ з окупованих територій України.

Таким чином, війна не змусила українців відмовитись від євроатлантичної інтеграції.

Водночас, згідно з опитуванням, попри війну українці оптимістичні щодо подальшого руху України до членства в ЄС – 62% респондентів вірять, що Україна зможе розпочати переговори про вступ ще до завершення війни

Більшість громадян також впевнені, що Україна стане членом ЄС у коротко- або середньостроковій перспективі: 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1-5 років, 27% – щойно закінчиться війна.

Загалом опитування Центру "Нова Європа" продемонструвало позитивне ставлення українців не тільки до європейської інтеграції нашої країни, але і до ЄС як такого. Серед усіх міжнародних організацій та об’єднань українці найбільше довіряють саме ЄС – 84% громадян.

У трійку лідерів українських симпатій до міжнародних організацій увійшли також НАТО (76%) та G7 (71%).

Європейський Союз в особі Урсули фон дер Ляєн увійшов також у трійку лідерів, яким українці довіряють найбільше – 73%.

Перше місце вже другий рік поспіль обіймає президент Польщі Анджей Дуда – йому довіряють 87% респондентів.

Путін та Лукашенко – закордонні лідери, яким українці вже другий рік поспіль найбільше не довіряють – 97% та 94% респондентів.

Велика частка українців не довіряє також Сі Цзіньпіну (73%) та Віктору Орбану (69%).

Докладніше – у матеріалі Маріанни Фахурдінової Так – реформам, ні – поступкам щодо НАТО: як велика війна змінила настрої українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: