ЄСПЛ не побачив нічого неприйнятного в дитячій книзі, де описуються одностатеві шлюби

Понеділок, 23 січня 2023, 20:40

Європейський суд з прав людини задовольнив позов письменниці Нерінги Дангвіде проти уряду Литви, який позначив дитячу книгу з описом одностатевих шлюбів як таку, що є шкідливою для неповнолітніх.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в рішенні суду, опублікованому в понеділок.

Дангвіде у 2013 році видала книгу під назвою "Бурштинове серце" – збірку казок для дітей 9-10 років, персонажами яких є представники різних етнічних груп або з інтелектуальними порушеннями.

Дві з шести історій мали сюжетні лінії про стосунки й шлюб між людьми однієї статі – зокрема там описувалось, як принцеса й дочка шевця сплять в обіймах одна одної після весілля.

Незабаром після публікації книги міністерство культури Литви отримало скаргу на те, що збірка Дангвіде "заохочує збочення". Інспекція журналістської етики країни за зверненням Мінкульту встановила, що книга порушує закон про захист неповнолітніх.

Єврокомісія хоче зобов'язати всі країни ЄС визнавати батьківські права ЛГБТ-пар

Спершу "Бурштинове серце" перестали поширювати, пізніше продаж відновили з позначкою, що книга може бути шкідливою для дітей до 14 років. Авторка не погодилась із рішенням Інспекції та подала до суду, та у 2019 році її позов остаточно відхилили, стверджуючи, що опис одностатевих пар у книзі був "відверто сексуальним".

ЄСПЛ узяв на розгляд позов Нерінги Дангвіде у листопаді 2019 року. Суд ухвалив, що дії влади Литви стали втручанням у свободу вираження поглядів, ускладнили продаж книги й зменшили її читацьку аудиторію.

При цьому твердження про надмірну сексуалізацію тексту казок ЄСПЛ відхилив, не побачивши "пропагування одностатевої сім’ї", як це стверджував уряд Литви.

Суд зауважив, що обмеження поширення інформації про гомосексуальні стосунки може свідчити про те, що литовська влада "надає перевагу одним типам стосунків і сімей над іншими і що вона вважає різностатеві стосунки більш соціально прийнятними і цінними, ніж одностатеві, тим самим сприяючи продовженню стигматизації".

Крім того, освітня програма Литви, як і інших країн Ради Європи, містить у шкільній програмі інформацію про одностатеві стосунки або положення про забезпечення поваги до різноманітності та заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Зрештою ЄСПЛ ухвалив виплатити матері позивачки, яка померла у 2020 році, 12 тисяч євро моральної компенсації та п’ять тисяч євро на відшкодування судових витрат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: