У парламенті Грузії сталися бійки на комітетських слуханнях щодо закону про "іноагентів"

Четвер, 2 березня 2023, 18:03

У парламенті Грузії сталися сутички під час комітетських слухань щодо скандальних проєктів закону про "іноагентів".

Про це повідомляють "Ехо Кавказу" та "Новости Грузия", пише "Європейська правда".

Комітетські слухання вдалося почати з другої спроби - перша не вдалася через акції протесту під будівлею парламенту та всередині, де ініціаторів проєкту зустрічали свистом, а опозиційні депутати скандували "ні російському закону".

 

Протистояння почалося з того, що активісти громадських організацій та медіа, яких не пустили у залу засідань, перекрили вхід до неї. Водночас, до зали пустили провладні ЗМІ та експертів.  Декілька бійок між прихильниками і противниками проєктів сталися у залі, де мали відбуватися слухання. 

Молдова: депутати побилися під час голосування за внесення румунської мови у конституцію

Після півторагодинних суперечок служба безпеки парламенту силою вивела опозиційних депутатів від "Єдиного національного руху" і Стратегії Агмашенебелі".

Опозиційні депутати закликали небайдужих громадян приходити увечері під будівлю парламенту, щоб підтримати протест. 

Нагадаємо, два скандальних проєкти – "Про прозорість іноземного впливу" та "Про реєстрацію іноземних агентів" – вніс рух "Сила народу", група депутатів, що відкололися від правлячої "Грузинської мрії", але разом з ними входять до парламентської більшості.

Громадські організації називають обидві ініціативи наступом на свободу слова та наслідуванням Росії. 

Посол ЄС у Грузії попередив, що проєкт "Про прозорість іноземного впливу" суперечить принципам ЄС. У Держдепі США також висловили стурбованість з приводу наслідків для свободи вираження поглядів у Грузії у разі схвалення запропонованого закону про "іноагентів". У Раді Європи теж закликали Грузію відхилити обидва проєкти

Лідер "Мрії" Іраклій Кобахідзе натякає, що правляча партія налаштована у будь-якому разі схвалити один з них, а очільник фракції у парламенті Мамука Мдінарадзе звинуватив спікера Держдепу США у брехні через критику законопроєктів.

Детальніше про те, що означає ініціатива "Сили народу", дивіться у відеоблозі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.