Молдова: депутати побилися під час голосування за внесення румунської мови у конституцію

відео
Четвер, 2 березня 2023, 17:23

Депутати парламенту Молдови побилися під час голосування у першому читанні за проєкт про відмову від назви "молдовська мова". 

Про це повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда". 

Проєкт від правлячої партії PAS передбачає зміну назви "молдовська мова" на "румунська мова".

Під час презентації законопроєкту до трибуни вийшли депутати комуністів і соціалістів, які раніше пішли з зали, з плакатами із закликом до референдуму та дострокових виборів. На одному з плакатів написали "Moldova. Moldoveni. Moldovenesc" ("Молдова. Молдовани. Молдовська").

Один із депутатів від парламентської більшості підскочив до них і вихопив плакат у "соціаліста", почалася бійка. Депутатка PAS спробувала продовжити презентацію проєкту, але мікрофон зайняла депутатка від комуністів і почала вигукувати "Молдова, Молдова". Мікрофон після того вимкнули. 

Спікер Ігор Гросу закликав депутатів заспокоїтись. Частина повернулись на місця, опозиція продовжувала блокувати трибуну. Врешті проєкт схвалили у першому читанні 55 голосами депутатів PAS.

Згідно з документом, слова "державна мова", "офіційна мова" і "рідна мова" в будь-якій граматичній формі, де йдеться про державну мову Республіки Молдова, замінюються словами "румунська мова" у відповідній граматичній формі.

Як відомо, Декларація про незалежність Молдови від Радянського Союзу, ухвалена у 1991 році, передбачала, що державною мовою в Молдові є румунська.

Проте Конституція Молдови у статті 13 визначає "молдовську мову" як національну мову країни. Стаття була введена в 1994 році проросійськими Аграрною партією та Соціалістичною партією.

У грудні 2013 року Конституційний суд Молдови постановив, що текст декларації про незалежність має перевагу над положеннями конституції. А у 2017-му суд дав позитивну оцінку щодо ініціативи депутатів замінити назву державної мови у Конституції з молдовської на румунську.

Детальніше про проблеми навколо "молдовської мови" дивіться у відео ЄвроПравди: Молдова: від армії РФ до суперечок з Києвом. Відповіді на головні запитання про сусідню державу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: