У Раді Європи закликали Грузію відхилити всі проєкти законів про "іноагентів"

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:34

У Раді Європи попередили Грузію, що ухвалення законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу" може мати серйозний негативний вплив на роботу організацій громадянського суспільства в країні.

Про це йдеться у листі комісарки Ради Європи з прав людини Дуні Міятович на адресу голови парламенту Грузії, повідомляє "Європейська правда".

"Така законодавча ініціатива викликає низку занепокоєнь з точки зору прав людини у світлі стандартів Ради Європи щодо свободи об'єднань та свободи вираження поглядів. Хоча прозорість може бути законним інтересом, вона не повинна досягатися на шкоду ефективному здійсненню прав і свобод некомерційними організаціями та засобами масової інформації, а також здійсненню їхньої законної діяльності", - зазначила Міятович.

Вона закликала парламент Грузії відхилити цей або будь-який інший подібний законопроєкт і беззастережно взяти на себе зобов'язання сприяти різноманітній та активній участі громадян у державних справах, а також створенню сприятливого середовища для функціонування організацій громадянського суспільства та правозахисників у Грузії.

Нагадаємо, проєкт "Про прозорість іноземного впливу", який копіює російський закон про "іноагентів, запропонував рух "Сила народу" - група депутатів, які формально відділилися від правлячої "Грузинської мрії", але залишаються разом з нею у складі парламентської більшості. 

Згодом на додачу до цього законопроєкту "Сила народу" подала інший - "Про реєстрацію іноземних агентів", який є ще жорсткішим за попередній.

Посол ЄС у Грузії попередив, що проєкт "Про прозорість іноземного впливу" суперечить принципам ЄС.

У Держдепі США також висловили стурбованість з приводу наслідків для свободи вираження поглядів у Грузії у разі схвалення запропонованого закону про "іноагентів".

Детальніше про те, що означає ініційований законопроєкт, дивіться у відеоблозі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: