Тихановську заочно засудили у Білорусі до 15 років колонії

Понеділок, 6 березня 2023, 14:33

Мінський міський суд виніс заочний вирок у кримінальній справі членів Координаційної ради білоруської опозиції.

Про це повідомляє "Белта", пише "Європейська правда".

Лідерку опозиції та колишню кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську засудили до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Колишнього міністра культури Павла Латушка заочно засудили до 18 років колонії. Трьом іншим фігурантам справи - Марії Мороз, Ользі Ковальковій та Сергію Дилевському - призначили по 12 років колонії.

Режим Лукашенка звинувачував Тихановську та її соратників "у змові, вчиненій із метою захоплення державної влади неконституційним шляхом; створенні екстремістського формування та керівництві таким формуванням; публічних закликах до захоплення державної влади та вчиненні інших дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі".

Нагадаємо, минулого тижня у столиці Бельгії Брюсселі в середу відбулось відкриття місії "За демократичну Білорусь", яка представляє інтереси об’єднаної білоруської опозиції.

Світлана Тихановська балотувалася на виборах президента Білорусі 2020 року замість свого чоловіка Сергія, якого було затримано під час передвиборчої кампанії та в грудні 2021-го засуджено до 18 років ув’язнення.

Вибори 2020 року були визнані сфальсифікованими на користь Лукашенка, який влаштував репресії проти незгодних протестувальників. Відтоді Тихановська перебуває за кордоном, де здійснює фактичну політичну діяльність як визнана низкою західних держав легітимна представниця Білорусі.

Минулого року Тихановська оголосила про створення "колективного виконавчого органу" – Об'єднаного перехідного кабінету, а також запропонувала Зеленському встановити дипвідносини з ним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: