РФ продовжує отримувати мікроелектроніку з Німеччини для свого ВПК – Spiegel

П'ятниця, 19 травня 2023, 17:02

Попри заборону експорту, російські військові компанії, ймовірно, також отримують мікроелектроніку від німецьких компаній.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у розслідуванні Spiegel.

Після того, як РФ ввела свої війська в Україну, Захід запровадив широкий режим санкцій. Продаж електронних компонентів до Росії тепер повністю заборонений. Але, судячи з усього, заборони на експорт систематично обходять.

Разом з норвезькою компанією з аналізу ризиків Corisk, російським порталом розслідувань iStories і міжнародною дослідницькою асоціацією OCCRP Spiegel проаналізував митні дані, щоб визначити торгові маршрути з компанії зі Штутгарта  Elix-St та інших ймовірних порушників ембарго. Ці дані дозволяють зробити висновок, що російські збройові компанії, очевидно, також отримують з Німеччини електроніку, яка використовується для систем озброєнь.

Іноді мова йде про відносно прості мікрочипи для використання в безпілотниках, іноді про більш складні компоненти, які можуть бути використані для управління крилатими ракетами. І, схоже, європейський режим санкцій має дірки і в інших місцях: безпілотники з Нідерландів, вочевидь, також потрапили на російський бік фронту.

Повідомляється, що одна лише компанія Elix-St відправила десятки поставок до Казахстану на загальну суму понад 800 000 євро після початку російського нападу на Україну. За інформацією Spiegel, німецька влада знає про цей експорт, але досі не занепокоїлася. При цьому ці угоди мали б привернути увагу: між 2018 і 2021 роками Spiegel, вочевидь, не експортувала товари до Казахстану – але, безумовно, до Росії. Головне митне управління в Штутгарті повідомляє, що на індивідуальні запити "з міркувань захисту даних" інформація не надається. Elix St. зазначає, що в попередні роки в Росію йшло "кілька несуттєвих поставок".

Загалом компанія відкидає звинувачення в обході санкцій. Покупець поставок електроніки до Казахстану завжди запевняв у цивільному використанні компонентів, а компанія Elix St каже, що не знає про переадресацію до Росії.

Згідно з торговими даними, Казахстан, ймовірно, є лише проміжною зупинкою для компонентів. Наприклад, 31 жовтня 2022 року 354 чіпи Fujitsu були зареєстровані там, де вони не повинні були опинитися: на російській митниці. Компоненти прибули до Казахстану двома тижнями раніше. Відправник: Elix-St. зі Штутгарта.

Російський замовник, постачальник збройових компаній, ймовірно, заплатив за товар еквівалент майже 113 000 євро – більш ніж удвічі більше, ніж закупівельна ціна компонентів в інтернеті.

Постачання Elix St є частиною зростаючого потоку санкційних товарів вартістю в мільярди, які надходять із Заходу до сусідніх з Росією країн. Йдеться не лише про електроніку та комп'ютерні комплектуючі. Постачаються безпілотники і верстати, інструменти і мастила, шарикопідшипники і хімікати.

На сьогодні ЄС ухвалив загалом десять санкційних пакетів, а заборонені списки тепер включають кілька тисяч митних кодів. Але навіть через 15 місяців після початку війни їхня ефективність викликає сумніви. Компанії з добрими намірами зневірилися встежити за ними. А ті, хто має стежити за дотриманням санкцій, давно перевантажені.

Проблема проявляється вже в тому, що ніхто не може сказати, який орган може жорстко контролювати дотримання санкцій. Митниця і Федеральне відомство з економіки та експортного контролю (BAFA) вже перевантажені.

Видання зазначає, що склалася абсурдна ситуація, коли німецькі митники повинні щодня стежити за тим, щоб тенісні ракетки і бюстгальтери не продавалися безпосередньо в Росію. Водночас не вистачає можливостей і повноважень, щоб запобігти постачанню через Казахстан необхідних товарів воєнного часу, як це було у випадку зі штутгартською компанією Elix St.

Минулого тижня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що нові санкції будуть спрямовані на боротьбу з обходом уже запроваджених торговельних обмежень і розроблені "в дуже тісній координації" з країнами G7.

У ЄС підтверджували, що імпорт до Росії таких товарів, як напівпровідники та інтегральні схеми, з таких країн як Казахстан, Об'єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та інші, різко зріс із початком повномасштабної війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: