Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС згорнути заходи енергетичної підтримки через зниження цін

Середа, 24 травня 2023, 16:58

Європейська комісія рекомендувала всім урядам ЄС припинити заходи підтримки цін на енергоносії до кінця цього року, щоб утримати державні фінанси під контролем і відповідати запропонованим новим фіскальним правилам у 2024 році.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Усі держави-члени повинні згорнути чинні заходи енергетичної підтримки до кінця 2023 року", – йдеться у щорічних рекомендаціях Єврокомісії, виконання яких тепер впливає на отримання грантів ЄС з Фонду відновлення.

"Якщо нове зростання цін на енергоносії вимагатиме впровадження заходів підтримки, вони повинні бути спрямовані на захист вразливих домогосподарств та компаній, бути фінансово доступними та зберігати стимули для енергозбереження", – йдеться в рекомендаціях.

Більшість з 27 країн ЄС запровадили різні заходи для пом'якшення наслідків стрімкого зростання цін на енергоносії минулого року, коли вторгнення Росії в Україну призвело до стрімкого зростання цін на газ і нафту.

За оцінками Єврокомісії, ці заходи енергетичної підтримки у 2023 році становитимуть від 0,2% ВВП у Греції до 0,6% в Іспанії, 1% у Франції та Італії та 2% ВВП у Німеччині.

Але в умовах, коли ціни на енергоносії знову знижуються, таку підтримку важче обґрунтувати, і це призведе до того, що багато країн не зможуть дотриматися лімітів чистих первинних витрат, рекомендованих Єврокомісією в рамках реформи фіскальних правил ЄС.

У своїх індивідуальних рекомендаціях для країн ЄС Єврокомісія зазначила, що найбільша економіка союзу – Німеччина – повинна утримати зростання чистих первинних витрат наступного року на рівні максимум 2,5%, а друга за величиною економіка – Франція – на рівні 2,3%.

Третя за величиною Італія, яка має повільне зростання і другий за величиною борг в Європі, що перевищує 140% ВВП, повинна мати найменше простору для маневру, оскільки чисті витрати в 2024 році не повинні зрости більше ніж на 1,3%.

Четверта за величиною Іспанія може збільшити витрати в наступному році максимум на 2,6% ВВП, так само як і Греція, яка, хоча і має більший борг, ніж Італія, але також має швидше зростання.

"Ми рекомендуємо нашим країнам-членам рухатися в напрямку більш виваженої фіскальної політики", – заявив на пресконференції віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Нагадаємо, міністр економіки Німеччини Роберт Габек спільно з міністром будівництва Кларою Гейвіц запропонував законопроєкт, яким пропонується відстежувати, як громадяни опалюють свої будинки і скільки енергії при цьому споживають.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.