Президент Німеччини підписав закон про скорочення Бундестагу на понад 100 депутатів

П'ятниця, 9 червня 2023, 09:56

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у четвер підписав суперечливу виборчу реформу, яка скорочує склад Бундестагу на наступних виборах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Spiegel.

Затверджений закон передбачає скорочення кількості депутатів Бундестагу до 630 осіб з нинішніх 736. Згідно з конституцією, німецький парламент має налічувати 598 місць, однак він постійно розростався через особливості виборчої системи країни, зокрема, через наявність так званих додаткових і компенсаційних мандатів. 

Бундестаг підтримав суперечливу виборчу реформу, щоб скоротити число депутатів

На виборах у Німеччині кожен виборець має два голоси: перший – за кандидата від його округу, другий – за партійні списки в 16 землях Німеччини.

Оскільки деякі партії отримують більше місць у голосуванні за округами, ніж за списками, для підтримки правильного співвідношення партійних місць, отриманих у другому голосуванні, додаються додаткові депутати – у результаті кількість депутатів Бундестагу зростає.

Новий закон передбачає, що не всі кандидати, обрані в голосуванні за округами, потраплять до Бундестагу, якщо їхня партія отримає менше місць за результатами другого голосування.

Крім того, реформа скасовує правило, за яким партія може бути представлена в Бундестазі, якщо отримає три прямі індивідуальні мандати, але при цьому не подолає 5-відсотковий бар'єр.

Проти реформи виступив Християнсько-соціальний союз (ХСС) – баварська партія, яка на федеральних виборах виступає в одному блоці з Християнсько-демократичним союзом і, як правило, отримує додаткові місця в Бундестазі за рахунок складної виборчої системи.

У ХСС вже заявили, що мають намір подати позов проти нового закону про вибори до Федерального конституційного суду.

Ліві також заявили, що реформа несумісна з німецькою конституцією. Ліві не подолали п'ятивідсотковий бар'єр на виборах 2021 року, але оскільки  кандидати партії перемогли в трьох округах, політсила здобула право сформувати в Бундестазі фракцію.

Бундестаг ухвалив реформу в середині березня 400 голосами проти 261.

Нагадаємо, у 2019 році більшість громадян Молдови на референдумі підтримали ідею скорочення кількості депутатів парламенту зі 101 до 61.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: