WSJ: У Сенаті США хочуть ухвалити річний пакет допомоги Україні в $50-100 млрд

Вівторок, 10 жовтня 2023, 07:57

Проукраїнські сенатори США з обох партій хочуть якнайшвидше ухвалити річний пакет допомоги для України у розмірі від 50 до 100 мільярдів доларів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Wall Street Journal.

Як йдеться у матеріалі, американські законодавці заявляють, що ухвалення великого пакета, достатнього для того, щоб підтримати Україну до наступних виборів у США, стане потужним сигналом за кордоном, що хаос у Палаті представників не вплине на довгострокову підтримку Києва.

На думку сенаторів, буде легше отримати підтримку одного великого пакета, ніж кількох дрібних, особливо серед республіканців, які перебувають під дедалі більшим тиском виборців своєї партії, що виступають проти подальших витрат на війну.

"Я хотів би одного пакету, який закрив би питання. Я хочу провести їх (українців) через наступний бойовий сезон, через наступний рік, щоб росіяни зрозуміли, що для них стає гірше, а не краще", – сказав сенатор Ліндсі Грем від республіканців.

Втім, очікує видання, будь-який майбутній пакет допомоги зустріне опір з боку тих республіканців, які розчаровані тим, що вони вважають недостатньою підзвітністю за вже надіслані Україні кошти, і які виступають проти виділення грошей на військові зусилля іншої країни замість вирішення нагальних проблем всередині країни, таких як безпека кордонів.

Президент Німеччини занепокоєний через ситуацію довкола допомоги США Україні

У публікації також зазначають, що невідомо, як напад палестинських бойовиків ХАМАС на Ізраїль може вплинути на думку законодавців щодо допомоги Україні, адже він викликав шок у Вашингтоні та вже перефокусував увагу США на допомогу ключовому близькосхідному союзнику.

Також на ухвалення допомоги Україні впливає відсутність спікера Палати представників після звільнення Кевіна Маккарті.

Проукраїнські сенатори заявили, що нова допомога має бути надана в період між поверненням Сенату з канікул 16 жовтня та закінченням терміну дії чинного тимчасового законопроєкту про витрати 17 листопада. Вони висловили обережний оптимізм щодо ухвалення більшого пакета.

"Безпека кордонів – це мета, яку я та інші демократи поділяємо. Тому я думаю, що існує потенційна можливість для компромісу, якщо безпека кордонів – це те, чого вимагають республіканці", – сказав сенатор від демократів Річард Блюменталь.

Раніше у Пентагоні заявили, що Конгрес США має затвердити додаткове фінансування для того, щоби США могли одночасно надавати необхідну військову допомогу Ізраїлю та Україні.

Західна преса на вихідних повідомляла, що США готують новий пакет військової допомоги для України на $200 млн і що у Байдена хочуть схвалити через Конгрес до $100 млрд для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: