Противник допомоги Україні поки не зміг стати спікером Палати представників США

Середа, 18 жовтня 2023, 07:00

Конгресмен-республіканець Джим Джордан під час першої спроби не зміг набрати необхідну кількість голосів для обрання на посаду спікера Палати представників США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Під час першого голосування Джордан не зміг отримати необхідну підтримку 217 конгресменів: проти його кандидатури проголосували 20 його однопартійців – представників Республіканської партії.

Консервативне крило Республіканської партії намагається чинити активний тиск, щоб переконати тих, хто утримується, підтримати Джордана. Однак, як зазначає агентство, деякі з його противників ще більш рішуче налаштовані не допустити Джордана до посади спікера.

Для того, щоб стати спікером, Джордану необхідно схилити на свій бік щонайменше 16 республіканців. Наразі республіканці контролюють Палату з 221 конгресменом проти 212 демократів.

При цьому всі демократи, найімовірніше, голосуватимуть проти Джордана і підтримуватимуть свого кандидата Хакіма Джеффріса.

Очікують, що Палата представників повернеться до другого туру голосування в середу.

Нагадаємо, 3 жовтня посади спікера Палати представників позбувся Кевін Маккарті. Це сталось під тиском ультраправого крила його Республіканської партії, де Маккарті звинуватили в співпраці з демократами й "таємній угоді" щодо допомоги Україні.

Нині кандидатом на цю посаду від республіканців є Джим Джордан – один із найактивніших захисників експрезидента США Дональда Трампа і противник збільшення допомоги Україні.

При цьому Палата представників США не може ухвалювати нові закони, в тому числі і щодо допомоги Україні, до обрання нового спікера.

Читайте також: Відставка не на користь України: як вплине звільнення спікера Маккарті на підтримку від США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: