Латвія не заборонятиме перебування автомобілів, зареєстрованих у Білорусі

Четвер, 26 жовтня 2023, 09:36

Автомобілі, зареєстровані в Білорусі, зможуть і надалі перебувати на території Латвії – згадку про це було виключено з поправок до Закону про дорожній рух, запропонованих Мін’юстом.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LSM.

У вересні Міністерство юстиції виступило з пропозицією, яка передбачала конфіскацію авто із номерами Росії чи Білорусі, якщо за три місяці не вивезти з Латвії транспортний засіб або не перереєструвати його. 

Відомо, що тільки на підставі первинних дозволів у Латвії зараз перебувають близько 5,5 тисячі громадян Білорусі. Значна частина цих людей приїхали в країну у статусі біженців, розповів представник товариства білорусів Supolka Дзяніс Давидау.

Латвія готується виганяти з країни авто з реєстрацією в Росії та Білорусі

"Для багатьох із них машина була єдиним способом покинути свою країну. Тобто обшук удома, наприклад, і просто треба було дуже швидко виїхати. Для багатьох це єдина можливість. Друга проблема – після того, як держустанови Білорусі відмовилися виконувати свої обов'язки з оформлення доручень і паспортів, тепер стало неможливо цю машину навіть іншим особам вивезти в Білорусь і щось із нею зробити", – пояснив він.

У більшості випадків таку машину неможливо і зареєструвати в Латвії, оскільки вона не має європейської сертифікації.  У середу, 25 жовтня, поправки до Закону про дорожній рух розглядала Комісія Сейму з народного господарства. І позиція представників Міністерства юстиції змінилася, сказала його парламентська секретарка Лаума Паеглькална.

"У дискусіях з Міністерством закордонних справ досягнуто згоди, що до білоруських автомобілів ці обмеження ми не застосовуємо. Нам здається, що регулювання національних санкцій нам просто не дає такого права", – додала вона.

Арніс Лаува, керівник відділу МЗС з міжнародного права, сказав, що якщо брати  за базу регулювання права Європейського Союзу і відповідне регулювання у сфері санкцій, то цю норму можна застосувати до Росії, але ніяк не до Білорусі".

Тобто, перспективи вивезти машину за кордон, зареєструвати в Латвії або просто позбутися її на користь держави стосуватимуться тільки власників машин з російськими номерами. Громадяни Білорусі зможуть продовжувати їздити на своїх автомобілях на території Латвії.

Наразі усі країни Балтії заборонили в’їзд авто з номерами РФ. Також ці заборони ввели Польща, Фінляндія, Норвегія і Болгарія. 

Між тим, росіяни користуються калінінградським транзитним поїздом для того, щоб потрапити до Євросоюзу через Литву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: