Росіяни знайшли спосіб дістатися до ЄС

Вівторок, 10 жовтня 2023, 12:48

Росіяни користуються калінінградським транзитним поїздом для того, щоб потрапити до Євросоюзу через Литву.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє LRT.

Російські пасажири користуються тим, що поки потяг з Москви проходить технічний огляд на литовській станції Кяна, а в тих, хто їде до Калінінграда, перевіряють документи, люди можуть виходити з поїздів.

У Державній прикордонній службі (VSAT) кажуть, що тут закінчують свою подорож росіяни, які мають дозвіл на проживання або інші документи, що дають їм право перебувати в Литві. Зупинити цей потік людей складно, оскільки не тільки росіяни виходять з поїзда Москва-Калінінград у Кяна.

"Наприклад, минулого року тут зійшли з поїзда 1000 громадян Ізраїлю, 800 громадян Литви, близько 200 громадян Італії, близько 200 громадян Німеччини, близько 200 громадян України та близько 150 громадян США", – розповідає речник VSAT Гедрюс Мішутіс.

Зазначають, що після того, як Литва заборонила в'їзд до країни автомобілям з російськими номерами, залізнична станція Кяна стала головними воротами для росіян, які намагаються потрапити до ЄС.

У Литві хочуть заборонити їздити до РФ і Білорусі тим, хто володіє секретною інформацією

За словами депутата Лаурінаса Кащюнаса, голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, росіяни, які не мають права відвідувати Литву, також виходять з поїздів у Кяні.

У канцелярії президента зазначають, що в Кяні немає пасажирської зупинки, тому люди не повинні виходити з поїзда. Це не є узгодженою умовою в угоді про транзит між РФ і Калінінградом.

"Контроль повинен бути посилений, але пасажирам не можна дозволяти виходити з поїздів, і тому ми повинні проінформувати всіх у майбутньому, щоб вони не купували квитки до Калінінграда, якщо вони хочуть вийти в Литві", – заявив радник президента Гітанаса Науседи Кястутіс Будрис.

Втім, у Національному центрі управління в кризових ситуаціях (НЦУКС) кажуть, що швидких рішень не буде, оскільки люди з необхідними документами мають право вимагати висадки в Литві, коли вони прибувають з Москви, як це гарантовано Шенгенською угодою.

Наразі усі країни Балтії заборонили в’їзд авто з номерами РФ.  

8 вересня Єврокомісія опублікувала роз’яснення щодо давно застосованих обмежень на ввезення та вивіз товарів до або з Росії. Там уточнили, що під заборону потрапляють у тому числі автомобілі та деякі товари незалежно від того, чи є особистими речами мандрівників.

Литва після пояснення Єврокомісії попередила, що припиняє впускати авто з російською реєстрацією, крім тих, що їдуть транзитом до Калінінградської області.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: