У Фінській затоці у жовтні нібито пошкодили комунікаційний кабель Росії

Понеділок, 6 листопада 2023, 16:32

Приблизно у той же період, коли у Фінській затоці отримали пошкодження газопровід і кабель між Естонією та Фінляндією, нібито зазнав пошкоджень і російській комунікаційний кабель до Калінінграда.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

Про пошкодження російського кабелю заговорили через те, що російське ремонтне судно "Спасатєль Карєв" прибуло лагодити пошкодження після погодження з фінською стороною; фінська берегова охорона спостерігає за роботою корабля. 

У Міністерстві праці та економіки Фінляндії повідомили, що 12 жовтня "Ростелеком" повідомив фінській стороні про пошкодження підводного кабелю між Санкт-Петербургом та Калінінградом, що частково проходить в економічній зоні Фінляндії та Швеції.

Це відбулося на 4 дні пізніше, ніж отримав пошкодження газопровід Balticconnector і телекомунікаційний кабель естонського оператора (8 жовтня). 

Після того російська компанія домовилася з фінськими органами про виконання ремонтних робіт. 

Заступник командувача берегової охорони у Фінській затоці Мікко Хірві у коментарі ЗМІ сказав, що теоретично пошкодження російського кабеля може бути пов’язане з тією ж подією, але поки невідомо, чи це так. 

У Національному бюро розслідувань відмовилися ділитись своїми припущеннями. 

"Нам відомо про цю ситуацію, але на цьому етапі я не можу давати ніяких коментарів з точки зору нашого розслідування", – зазначив представник відомства Рісто Лохі, який очолює розслідування щодо пошкодження Balticconnector.

Як відомо, в ніч на 8 жовтня за невідомих обставин виявився пошкодженим газопровід Balticconnector, що сполучає Естонію і Фінляндію, а також телекомунікаційний кабель естонського оператора.

Фінське Національне бюро розслідувань на цьому етапі вважає, що пошкодження Balticconnector, найімовірніше, спричинили дії судна Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу.

Згодом виявили пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю між Естонією та Швецією – ймовірно, у той самий час, як був пошкоджений газогін Balticconnector.

Детально на цю тему читайте у статті: Шторм чи диверсія? Фінляндія та Естонія розслідують "вибух" газогону на дні Фінської затоки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: