Австрія дала згоду на "частковий" вступ Болгарії у Шенген – прем’єр

Четвер, 28 грудня 2023, 11:43

Австрія погодилася на частковий вступ Болгарії у Шенгенську зону – для морських і повітряних маршрутів.

Як повідомляє БГНЕС, пише "Європейська правда", про це заявив прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков. 

Прем’єр розповів, що за підсумками тривалих і складних переговорів з Австрією досягли "принципової домовленості" про те, що Болгарія та Румунія приєднаються до Шенгенської зони. 

"На початковому етапі йдеться про повітряні і морські кордони. Австрія пообіцяла продовжити перемовини щодо сухопутних кордонів", – сказав Денков.

Реклама:

Він додав, що подальші переговори поєднаються зі значною підтримкою від Єврокомісії для зміцнення контролю за зовнішніми кордонами ЄС, зокрема з Туреччиною та Сербією, задля протидії нелегальній міграції. 

"Після 12 років без відчутного прогресу у питанні Шенгену, сьогодні ми можемо привітати себе з цим беззаперечним успіхом Болгарії", – сказав Ніколай Денков. 

Перед цим неофіційно з’явилася інформація, що Рада ЄС погодилась на приєднання Румунії до умовних "повітряного" й "морського шенгенів" з 31 березня 2024 року, тоді як повне приєднання може відбутись у 2025 році.

Рішенню передували позитивні сигнали – зняття Нідерландами заперечення на вступ до Шенгенської зони Болгарії (обидві країни розглядались разом) і політична угода щодо нових правил міграції в ЄС.

У грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. 

Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди, посилаючись на те, що ці країни недостатньо роблять для стримування нелегальної міграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: