В уряді Польщі проти продовження режиму торгових преференцій ЄС для України

Середа, 10 січня 2024, 12:38

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський написав у листі до єврокомісара з питань торгівлі, що він "принципово проти" продовження безмитної торгівлі з Україною.

З листом польського міністра ознайомилась радіостанція RMF FM, повідомляє "Європейська правда".

Брюссель зараз працює над регламентом, який продовжить лібералізацію торгівлі з Україною до червня 2025 року.

За словами Секерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС після початку війни, мала "протилежний ефект".

Реклама:

Він підкреслює, що проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але й "цукру, м'яса птиці, яєць, м'яких фруктів (особливо замороженої малини) або яблучного концентрату".

Міністр наводить приклад цукру, імпорт якого з України зріс у двадцять разів. На його думку, слід розпочати переговори з Україною "про поступову взаємну лібералізацію, що супроводжуватиметься поступовою адаптацією українського сільського господарства до стандартів і законодавства ЄС".

Міністр виступив за вилучення цукру, м'яса птиці та яєць з-під дії правил вільної торгівлі ЄС та встановлення посилених захисних положень.

Водночас Секерський оголосив про повернення Польщі до переговорів у рамках Координаційної платформи ЄС за участю України, Євросоюзу та країн-сусідів України "з метою пошуку ефективних і прийнятних механізмів".

Уряд "Права і справедливості" вийшов з цієї Платформи на знак протесту проти того, що Європейська комісія не продовжила ембарго ЄС на українське зерно. Секерський також висловив готовність зустрітися з єврокомісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом.

Раніше польський єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський застеріг перед новою кризою, яку може спровокувати надмірний агроімпорт з України в ЄС. Войцеховський пригрозив не підтримати регламент про продовження преференцій, якщо не будуть враховані його пропозиції. 

Нагадаємо, 25 травня 2023 року Рада ЄС ухвалила регламент, який продовжує призупинення дії всіх митних зборів, квот та заходів торговельного захисту щодо українського експорту до ЄС ще на один рік, до червня 2024 року.

Ці заходи спрямовані на те, щоб допомогти Україні зберегти стабільність торговельних відносин з ЄС та підтримати економіку в дуже складних умовах.

У поєднанні з широкою військовою, фінансовою та гуманітарною підтримкою це має вирішальне значення для допомоги Україні в її довгостроковому відновленні.

Читайте також редакційну статтю "Європейської правди": Польща веде "війну" проти європейського майбутнього України. Варшава має це усвідомити

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: