Блінкен обговорить "подальші кроки" у Газі на зустрічі з лідерами Ізраїлю

Вівторок, 9 січня 2024, 11:44

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю, де обговорить "подальші кроки" у війні єврейської держави проти терористичного угруповання ХАМАС під час зустрічі з ізраїльськими лідерами, зокрема прем'єром Біньяміном Нетаньягу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

"Нам є про що поговорити, зокрема про подальші кроки", – сказав топ-дипломат США, який з суботи відвідав Йорданію, Катар, Об'єднані Арабські Емірати та Саудівську Аравію, а також Туреччину і Грецію.

Виступаючи разом з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом перед їхньою зустріччю у вівторок вранці, Блінкен сказав, що поділиться з ізраїльським урядом тим, що він почув від країн арабського регіону.

Реклама:

Намагаючись пом'якшити регіональну напруженість, держсекретар обговорює плани майбутнього управління сектором Гази, до яких можуть бути залучені сусіди Ізраїлю, де більшість населення становлять мусульмани.

Блінкен: Ескалація конфлікту - не в інтересах Ізраїлю і "Хезболли"

У понеділок перед від'їздом до Ізраїлю Блінкен заявив, що регіональні держави прагнуть інтеграції з Ізраїлем, але лише за умови, що плани нормалізації відносин включатимуть "практичний шлях" до майбутньої палестинської держави.

У вівторок він сказав своєму ізраїльському колезі Ісраелю Кацу, що існують можливості для регіональної інтеграції та зв'язків, "але потрібно пройти через дуже складний момент".

Раніше Блінкен заявив, що війна між Ізраїлем і ХАМАС, яка зараз зосереджена в Газі, "може легко дати метастази" за межами палестинської території.

Він назвав пропозиції деяких ізраїльських міністрів і законодавців щодо виселення палестинців з Гази "безвідповідальними" і "провокаційними" і заявив, що ООН має відігравати "вирішальну роль" у розселенні переміщених осіб.

За даними ЗМІ, адміністрація президента США Джо Байдена наполягала на виведенні частини ізраїльських військ з сектора Гази.

Телеканал CNN з посиланням на американського високопосадовця раніше повідомив, що поступове скорочення кількості ізраїльських військ у Газі свідчить про поступовий перехід до фази війни з меншою інтенсивністю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: