В Ісландії може поновитися виверження вулкана, що стихло на початку лютого

Вівторок, 27 лютого 2024, 13:07

Ісландські науковці попередили, що вулканічне виверження на півострові Рейк’янес, що на паузі з початку лютого, може знову поновитися.

Про це повідомляє RUV, пише "Європейська правда".

Ісландський метеорологічний інститут в оновленій оцінці ризику вказав підвищений ризик для зони всередині містечка Гріндавік та довкола нього. 

Концентрація магми у цьому районі знову наближається до рівнів, які були перед попередніми хвилями виверження. До середи обсяги можуть досягти того мінімального порогу, після якого ймовірність виверження стає дуже високою. 

Реклама:

Фахівці вважають, що виверження може початися досить раптово. 

Через попереднє виверження на півострові Рейк’янес, що почалось раптово і так само швидко закінчилося, залишилася без гарячої води та опалення частина країни – лава пошкодила труби, по яких до міст постачалася геотермально нагріта вода. 

Нагадаємо, виверження на початку лютого стало вже третім за останні місяці. Перше почалося 18 грудня, друге – 14 січня. Під час другого епізоду відкрилася додаткова тріщина, лава з якої обійшла захисний мур біля міста і знищила три будинки у Гріндавіку. 

Уряд Ісландії розглядає варіанти компенсацій за житло для мешканців Гріндавіка, який через постійні виверження став непридатним для проживання. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: