У Литві закликали Швецію долучитися до патрулювання повітряного простору країни

Новини — Середа, 24 квітня 2024, 13:27 —

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас запросив Швецію розмістити свої винищувачі для здійснення місії повітряної поліції НАТО у Литві.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Міноборони Литви.

На зустрічі зі своїм шведським колегою Полом Йонсоном та міністром цивільної оборони Карлом-Оскаром Боліном Кащюнас заявив про прагнення Вільнюса зробити ротаційну модель протиповітряної оборони (ППО) постійною діяльністю НАТО.

"У липні Нідерланди розмістять свої системи ППО Patriot у Литві, і це добрий початок для реалізації ротаційної моделі", – зазначив він, попросивши Стокгольм також розглянути таку можливість.

Реклама:

Вони також обговорили можливу активізацію співпраці між оборонно-промисловими комплексами двох країн, зростаючу потребу в зброї та боєприпасах в Європі, допомогу Україні та безпекові виклики в регіоні, йдеться в пресрелізі.

Парламент Литви ухвалив поправки для прискорення будівництва заводу Rheinmetall

Кащюнас заявив, що Вільнюс прагне інвестувати у свою оборону, вчитися з уроків війни РФ проти України, а також приділяти більше уваги новим технологіям, зокрема безпілотникам чи обладнанню для боротьби з дронами.

Він зазначив, що Швеція, як країна балтійського регіону та новий член НАТО, є надзвичайно важливою для оборонної архітектури Альянсу та його сусідів.

"Операції в Балтійському морі будуть дуже важливі для захисту наших морських портів, забезпечення посилення через морські лінії, придушення можливостей (РФ) у Калінінграді", – вказав міністр, підкресливши, що Стокгольм має великий досвід та знання у сфері військово-морських сил та берегової оборони.

Раніше повідомляли, що в уряді Литви думають над тим, щоб змінити план оборонних закупівель та пріоритетно придбати системи протиповітряної оборони, відклавши закупівлю бронетехніки.

Також в уряді Литви хочуть створити спеціальний фонд для фінансування оборони.

Нагадаємо, на початку квітня до Литви прибули перші військові німецької бригади, яка буде розміщуватися там на постійній основі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: