Шольц відповів Макрону на пропозицію створення "ядерної зброї ЄС"

Новини — Четвер, 23 травня 2024, 19:34 —

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що спільна європейська оборона не може включати ядерний компонент, як це нещодавно запропонував французький лідер Емманюель Макрон.

Про це він написав у статті для журналу The Economist, повідомляє "Європейська правда".

У статті Шольц наголосив на ролі Північноатлантичного Альянсу в забезпеченні безпеки Європи та визнав, що європейські держави повинні брати активнішу участь у цьому процесі – незалежно від результатів виборів президента США.

Він також підтримав пропозицію Макрона провести дискусію про "майбутню оборону Європи", нагадавши про свою пропозицію "посилити європейську складову НАТО".

Реклама:

"Зрозуміло, що ніякої "ядерної зброї ЄС" не буде – це просто нереально. Ми також не маємо наміру ставити під сумнів суверенітет французького disuasion nucléaire (ядерного стримування. – Ред.)", – вважає німецький канцлер.

У Бундестазі вважають нереалістичним створення ядерних сил ЄС

"Водночас я вітаю той факт, що французький президент підкреслив європейський вимір французьких force de frappe (сили ядерного стримування. – Ред.)", – додав Шольц.

Очільник уряду Німеччини зазначив, що Берлін підтримує стримування за рахунок конвенційних збройних сил, протиповітряної і протиракетної оборони, "а також кібернетичних, космічних і високоточних ударних засобів".

Минулого місяця президент Франції Емманюель Макрон заявив, що готовий обговорити використання французької ядерної зброї як частини "надійної європейської оборони" від загроз з боку Росії.

Колишній міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер також говорив, що ЄС потрібна власна ядерна зброя для ефективного стримування Росії.

Франція є єдиною країною ЄС, яка має власну ядерну зброю, але кілька країн, зокрема Німеччина, мають американську ядерну зброю на своїй території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: