"Форт Трамп" и другие обещания: Польша и США готовятся к новому уровню сотрудничества

Вторник, 11 июня 2019, 09:50 — , для Европейской правды

Відносини США та Польщі можуть вийти на новий рівень, змінивши розклад сил у регіоні. Такий сценарій залежатиме від результатів зустрічi 12 червня у Вашингтоні президентів Дональда Трампа та Анджея Дуди. 

Яке значення ця зустріч матиме для розвитку системи безпеки Східної Європи?  Чи виправдаються очікування Варшави щодо реалізації проекту "Форт Трамп"? І які наслідки матиме ця зустріч для продовження проекту Тримор’я?

Спробуємо дати відповіді на ці питання, а також оцінити можливі наслідки американсько-польських перемовин для України.

Дві вимоги Трампа

Попередній візит Дуди до Білого дому відбувався у вересні 2018 року, після тривалого періоду похолодання у відносинах Варшави і Вашингтона, спровокованого ухваленням контроверсійного закону щодо Інституту національної пам'яті. Хоча закон не стосувався безпосередньо США, він був негативно сприйнятий ключовим союзником адміністрації Трампа – Ізраїлем, що спровокувало непорозуміння як на дипломатичному, так і на політичному рівнях.

Вересневий візит, окрім бажаного для Варшави повернення до прямого діалогу з Вашингтоном, мав кілька важливих політичних наслідків.

По-перше, сторони відновили перемовини щодо співпраці у питаннях економічного та енергетичного характеру, а також протидії зовнішнім загрозам. По-друге,  президент Польщі звернувся до американської сторони з пропозицією щодо розміщення постійно діючої американської військової бази на території Польщі, яку польська сторона запропонувала назвати "Форт Трамп".

Американці позитивно сприйняли таку пропозицію з боку Варшави.

Зокрема, Дональду Трампу сподобалось те, що Варшава погодилась заплатити 2 мільярди доларів для забезпечення присутності американського військового контингенту та створення належної інфраструктури. Такий підхід повністю відповідав принципам партнерства американського президента, який завжди прагне діяти в напряму капіталізації геополітичних інтересів за рахунок інших.

У підсумку пропозиція Варшави щодо активізації військового співробітництва стала містком для майбутніх спільних проектів, в тому числі у питанні протидії Російській Федерації, яка для обох сторін є актуальним викликом. За рахунок військової присутності Варшава намагається убезпечити себе від Росії. В свою чергу для США військова присутність у Східній Європі відповідає стратегічним інтересам, що закріплені новою військовою доктриною, де Росія, на рівні з Китаєм, названа головною загрозою безпеці.

Крім того, розміщення бази у Польщі стало б ще одним кроком розгортання американської системи ПРО на європейському континенті під приводом захисту від гіпотетичних загроз з боку Близького Сходу.

За словами голови Кабінету президента Польщі Кшиштофа Щерського, який минулого тижня відвідав Білий дім з метою узгодження деталей майбутнього візиту, наразі перемовини між сторонами щодо розміщення американської військової бази в Польщі перебувають у кульмінаційній точці.

Як повідомляють оглядачі, Трамп звернувся до керівництва Польщі з двома вимогами, успішне виконання яких може стати запорукою майбутніх домовленостей. По-перше, Вашингтон вимагає збільшити витрати на утримання Північноатлантичного альянсу до рівня 2% ВВП.

По-друге, взяти на себе повне фінансове забезпечення американської військової присутності, а також виплатити 50% преміальних за надані привілеї у питаннях безпеки. На сьогоднішній день польська сторона вже виконала зобов’язання щодо збільшення витрат на оборону на рівні 2% і планує в майбутньому досягнути рівня 2,5%.

За інформацією ЗМІ, Варшава також погодилась на зобов’язання фінансового і соціального характеру щодо утримання американських військовослужбовців.

Підтвердженням того, що ініціатива щодо розміщення американської бази у Польщі має усі шанси бути реалізованою, також є той факт, що у лютому 2019 року США офіційно заявили про збільшення військової присутності у Польщі в рамках підрозділів НАТО, які на сьогодні нараховують 4 тисячі осіб.

У свою чергу Польща фактично включилась у будівництво протиракетного щита Європи, уклавши контракт зі США на придбання ракетного комплекту PATRIOT та ракетної системи HIMARS, що покликані забезпечити захист від потенційних загроз з боку східних сусідів.

Про досягнення попередніх домовленостей та ймовірне ухвалення рішення також може свідчити й те, що напередодні зустрічі з очільником Білого дому Дуда планує повідомити про майбутній формат військової співпраці між американською і польською стороною союзників по НАТО.

З цією метою представники президента Дуди готуються до зустрічі з Єнсом Столтенбергом, на якій польський президент планує узгодити з очільником Альянсу подальші плани військово-політичного співробітництва.

Нові перспективи для Польщі

Якщо ініціатива щодо розміщення постійно діючої американської бази на території Польщі буде реалізована, то вона матиме величезне військово-політичне значення, як для Польщі, так і для інших країн Східної Європи, зокрема й України.

Наявність американського контингенту призведе до посилення позицій Польщі на міжнародній арені.

Зокрема, мова може йти про відновлення зусиль у напрямку реалізації проекту Тримор’я – об’єднання  країн, що розміщенні між Балтійським, Адріатичним та Чорним морями, з метою захисту від зовнішніх загроз та економічного співробітництва. Під час попередніх візитів до Польщі Трамп неодноразово заявляв, що США підтримуватимуть цей проект, зважаючи на те, що він відповідає інтересам Вашингтона з протидії російській експансії.

Зокрема, в офіційному запрошенні, яке отримала польська сторона з Білого дому, зазначається, що проект Тримор’я, також стане предметом перемовин, що може свідчити про те, що це питання залишається актуальним для адміністрації Трампа, особливо у світлі майбутніх президентських виборів та в гонитві американського президента за перемогами на зовнішньополітичному напрямі для збільшення власних рейтингів.

Окрім питань військового характеру, польська сторона також розраховує на ухвалення взаємовигідних рішень щодо питань економічного та енергетичного секторів. Планується, що в ході візиту Дуда відвідає не тільки Вашингтон, але й проведе зустрічі у Хьюстоні, Техасі та на західному узбережжі США. У ході робочих контактів під час візиту планується узгодження питання щодо транспортування американського газу і зменшення енергетичної залежності країни від Росії.

Таким чином, майбутня зустріч президентів Анджея Дуди і Дональда Трампа може стати черговим етапом посилення співпраці між країнами та відкрити нові перспективи у питаннях геополітичного партнерства. Україні важливо не залишатись осторонь та шукати можливості залучення до процесів побудови нової архітектури безпеки в регіоні, зважаючи на те, що обидві країни є стратегічними союзниками Києва у питанні протидії російській агресії.  

Автор: Антон Найчук,

директор Фонду громадської дипломатії, кандидат політичних наук

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.