Чему украинскому агросектору стоит научиться у Норвегии

Среда, 25 ноября 2015, 13:35 — Алексей Павленко, министр агрополитики

Уже понад рік тривають комплексні та системні реформи в агросекторі України. Нові люди, кардинально інші підходи до роботи, свіже бачення розвитку галузей вітчизняного АПК… 

Суттєвих змін зазнало управління двома надважливими галузями: рибною та лісовою, які протягом років незалежності України були фактично занедбані.

Великий ресурсний потенціал вітчизняних водойм, хороший лісовий фонд України стали джерелом тривалих зловживань. Як наслідок, потенціал рибного та лісового господарств України не був розкритий на повну, а їхня інвестиційна привабливість значно зменшилася.

Для зміни ситуації нове керівництво має багато вчитися: аналізувати досвід найбільш успішних країн, використовувати їх кращі практики та підходи до управління галузями. Без цього неможливо створити умови для ефективного функціонування вітчизняного рибного господарства та максимально забезпечити населення України рибною продукцією власного виробництва, підвищити її конкурентоспроможність не лише на внутрішньому, але і на зовнішньому ринках.

Якщо шукати гідний приклад в сфері рибного господарства, то ним, без сумніву, є Королівство Норвегія – один із лідерів за експортом риби та рибопродуктів у світі, що постачає продукцію у понад 130 країн. Рибне господарство забезпечує близько 0,7% ВВП цієї країни.

Органи управління галуззю у Норвегії інституціоналізовані уже понад 100 років, це – одна із небагатьох держав світу, де рибне господарство очолює міністр.

У процесі реформування рибного господарства України можливе співробітництво з Норвегією за такими напрямами:

- напрацювання інформаційних посібників, проведення навчання і практичних тренінгів з урахуванням світового досвіду;

- отримання технічної підтримки для попередження та боротьби з незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством (плавзасоби та супутні матеріали, створення системи дистанційного моніторингу суден рибної галузі, придбання безпілотних комплексів для якісної аерофотозйомки і контролю акваторії);

- впровадження в Україні електронної системи звітності вилучення водних біоресурсів, торговельних методів боротьби з незаконним рибальством, сертифіката законності походження вилову.

 

Реалізація двосторонніх проектів співпраці у галузі допоможе забезпечити прозорість функціонування рибного господарства України, підвищити інвестиційну привабливість та розвиток індустріалізованої, модернізованої, конкурентоздатної аквакультури.

Для України є показовим досвід Норвегії у сфері електронного контролю за виловом риби. Усі норвезькі судна, що займаються риболовлею, обладнані GPS-маячками, завдяки яким контролюючі органи у режимі онлайн відслідковують, хто і де ловить. Ця система працює в комплексі з електронним звітом.

В Норвегії кожен рибалка має на своєму телефоні спецпрограму, завдяки якій система бачить, хто, коли і куди вийшов. При вилові відразу надсилаються дані за видом і кількістю виловленої риби. Ці дані в режимі онлайн відправляються, у тому числі в наукові установи.

Також в країнах ЄС діє єдина електронна система, інтегрована з системою звіту вилову риби. Підприємець в цю систему надає інформацію про виловлену рибу - і в цій же системі перший покупець даної риби отримує сертифікат походження, який супроводжує рибу до самого моменту потрапляння на ринок.

Використання такої системи або її аналогів в Україні забезпечить прозорість функціонування вітчизняної рибної галузі.

Не менш важливим є досвід Норвегії у сфері реформування лісового господарства.

Наразі триває діалог із Норвезькою лісовою групою щодо започаткування співпраці з Норвегією у галузі лісового господарства.

Норвезька лісова група (НЛГ) – об’єднання компаній з досвідом роботи у всіх напрямках норвезького лісництва як у громадському, так і в приватному секторі. Група має значний досвід роботи у Східній та Центральній Європі, на Балканах, в Африці, Азії та Латинській Америці.

У рамках реформування лісового господарства важливою для України є міжнародна допомога, зокрема з норвезької сторони, за такими напрямами:

-          подальший розвиток національної інвентаризації лісів;

-          покращення системи лісовпорядного планування з метою посилення внеску лісового господарства у розвиток сільських територій. Україна потребує підтримки щодо удосконалення лісовпорядного планування із використанням методології, що використовується в лісовому секторі  Скандинавії;

-          підтримка реформ лісового господарства України задля переходу галузі на засади сталого розвитку. Адаптація законодавства до вимог ЄС, використання сучасних методик та нормативних документів ЄС;

-          можливість використання лісових ресурсів в якості поновлювального джерела для енергетичних потреб.

 

В цілому Норвегія є прикладом для України за багатьма показниками. Вона належить до топ-20 найбільш конкурентоздатних країн світу, володіє високими характеристиками стійкості економіки, зберігає передові позиції за основними макроекономічними показниками та рівнем життя населення.

Для українського ж агросектора співпраця з Королівством Норвегія у процесі реформування рибного, лісового господарств, у галузі ветеринарії та фітосанітарії, реалізація двосторонніх проектів у АПК може стати справжнім трампліном до розвитку та основою подальшого процвітання. 

 

Автор: Олексій Павленко

міністр аграрної політики та продовольства України

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.