Общественность призывает провести в парламенте День Европы

Пятница, 13 мая 2016, 17:27 — Реанимационный пакет реформ, Stronger Together

Третьої суботи травня Україна відзначає День Європи.

Надзвичайно важливо, щоб ідея, яка стала одним із каталізаторів змін у країні, й надалі об’єднувала не лише суспільство, а й усі проєвропейські політичні сили. Особливо це важливо, коли рівень довіри до влади є надзвичайно низьким.

Зараз на розгляді парламенту, на етапі підготовки та обговорення в уряді та адміністрації президента знаходяться багато ініціатив, покликаних наблизити законодавство нашої країни до європейських стандартів. Перелік сфер, яких стосуються ці напрацювання, надзвичайно широкий: аграрна політика, енергетика, екологія, інституційні реформи, економічний розвиток.

Значна частина цих ініціатив не є політично конфліктними. Хоча, звісно, їх прийняттю та впровадженню чинять супротив певні фінансово-промислові групи та афілійовані з ними партійні структури, які би хотіли подальшого збереження корупційних схем в економіці та пострадянської безвідповідальності у державному управлінні.

Проте ми сподіваємося, що проєвропейських сил, які входили та досі входять до коаліції "Європейська Україна" в парламенті, а також їх партнерів в уряді та президентській команді, достатньо, аби забезпечити підготовку, прийняття та втілення цих проєвропейських ініціатив.

Ми, експерти "Реанімаційного пакету реформ" та представники інформаційної кампанії "Сильніші разом", закликаємо:

- Керівництво парламенту та голів парламентських фракцій – провести 19 травня (наступний четвер) символічний День Європи в ВРУ.

Пріоритетно в цей день розглядати законопроекти, спрямовані на виконання наших зобов’язань перед партнерами з Європейського Союзу;

- Кабінет міністрів України, в першу чергу віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе – підтримати наше звернення і спільно з профільним комітетом ВРУ та громадськими експертами запропонувати парламенту перелік цих законопроектів.

Свої напрацювання ми зобов’язуємося подати урядовцям та парламентарям одразу після публічного звернення з підтримкою цієї ініціативи;

- Президента України – звернутися до парламенту із закликом підтримати ініціативу проведення Дня Європи та визначити погоджені, зокрема з адміністрацією президента, законопроекти пріоритетними для розгляду.

Переконані: проведення Дня Європи у зазначеному форматі дозволить консолідувати всі проєвропейські сили в Україні.

А також показати спроможність усіх гілок влади ефективно співпрацювати заради європейської перспективи України.

Також парламентський День Європи для наших партнерів у ЄС був би хорошим свідченням незворотності руху України шляхом реформ у напрямку узгодження нашого законодавства з європейськими нормами.

Успішне та ефективне проведення Дня Європи стане доказом і для українського суспільства спроможності влади оперативно ухвалювати потрібні для розвитку країни рішення. А відтак – зможе посприяти поверненню такої необхідної для незворотності реформ довіри громадян до органів влади. 

Автори: 

 

Реанімаційний пакет реформ,

 

інформаційна кампанія "Сильніші разом"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.