Нацполіція відкрила кримінальне провадження через фальшивий злам е-декларування

Вівторок, 4 жовтня 2016, 18:21

Національна поліція відкрила кримінальне провадження у справі з фальсифікацією зламу системи електронного декларування.

Про це повідомила голова Ради ГО "Громадський люстрацiйний комiтет" Олександра Дрік на своїй сторінці у Facebook.

"Ми місяць цього від них вимагали. Але розслідування розпочате не за фактом підробки і службового підроблення (ст. 358 і 366 КК), а за фактом несанкціонованого втручання (ст.361 КК). Тобто в Нацполіції не захотіли розслідувати злочин, з яким пов'язаний соратник Авакова Антон Геращенко, і тому придумали розслідувати те, чого ніколи не було?", - написала Дрік.

Вона зазначила, що у заяві, надісланій народним депутатом Павло Костенко, чітко вказано і надано докази вчинення посадового злочину невстановленими співробітниками державного підприємства "Українські спеціальні системи", які видали справжній цифровий підпис, що дозволив розмістити фіктивну декларацію в системі е-декларування.

Таким чином, за словами Дрік, поліція перекваліфікувала справу і "розслідувати незрозуміло що, аби показати процес активної роботи, але так, щоб потрібні люди не постраждали в результаті такого розслідування".

Раніше повідомлялося, що підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана повноцінним електронним ключем, що створений державним підприємством "Українські спеціальні системи" (УСС).

Те, що для подання декларації був використаний ключ, авторизований АЦСК держпідприємства УСС, підтвердив також народний депутат Олексій Рябчин.

Згодом Дежспецзв’язок поширив заяву УСС про те, що вони не робили фальшивий електронний ключ Рябошапки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.