Аваков заявив про підписання неіснуючої "угоди про безвіз" зі Швейцарією

Середа, 7 червня 2017, 14:35

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про підписання зі Швейцарією "угоди про безвізовий режим".

Відповідний допис розміщений на власному твіттер-аккаунті міністра.

"Разом із Павлом Клімкіним підписали від імені України зі Швейцарією угоди про безвізовий режим та реадмісію. Європа стає ще ближчою!" - заявив він.

Новина, згенерована керівником МВС, розійшлася по українських ЗМІ – повіривши міністру, її опублікувала низка авторитетних українських медіа.

 
 

Водночас інформація, поширена Аваковим, не відповідає дійсності. В рамках візиту в Україну керівника швейцарського МЗС Дідьє Буркхальтера Аваков дійсно підписав із ним угоду про реадмісію, але не підписував жодних інших угод. Клімкін, натомість, підписав угоду про візове спрощення, яка встановлює правила видачі віз і не стосується безвізових поїздок; "Європейська правда" повідомляла про її підписання.

Попри це, безвізовий режим між Україною та Швейцарією запрацює з 11 червня без ухвалення будь-яких угод, він поширюватиметься на громадян України, які подорожують з біометричними паспортами; Швейцарія, що є членом Шенгенської угоди, зобов’язана виконувати рішення ЄС щодо скасування короткострокових віз для українців.

Ті громадяни, які мають паспорти старого зразка, можуть і надалі оформлювати візи для короткострокових поїздок; правила їх оформлення передбачені угодою, підписаною в Києві 7 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.