Италия и возможный ядерный удар РФ, танки Leopard из Финляндии, Балканы на грани войны: новости

Дайджест
Среда, 28 декабря 2022, 21:18

Серед головних тем – послання Зеленського Верховній раді, дискусії щодо виключення РФ з ООН, ядерні загрози, візит міністра оборони Франції.

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив із щорічним посланням до Верховної ради.

За його словами, протягом 10 місяців цього року Україна допомогла Заходу повернутися на глобальну арену і відчути – наскільки Захід переважає.

А міністерство закордонних справ України закликає держави-партнери та інституції ЄС прискорити запровадження санкцій проти російської "ядерки". 

Сьогодні глава міноборони Франції прибув до Києва. 

Він одразу ж вирушив до "Стіни героїв", щоб покласти вінок від імені Франції, віддати шану українським воїнам, які загинули в боях, і засвідчити підтримку Франції Україні.

Себастьєн Лекорню зустрівся з українським візаві Олексієм Резніковим і президентом Володимиром Зеленським для обговорення військових потреб України.

Всі важливі і цікаві новини 28 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

"Україна об’єднала ЄС" 

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив із щорічним посланням до Верховної ради. Говорив, серед іншого, і про міжнародні відносини і про союзників.

"Ми допомогли Євросоюзу набути справжньої субʼєктності. Допомогли Європі відчути себе не кількома чемпіонатами з командами різного рівня, а однією сильною командою, яка разом з усім вільним світом бореться за перемогу. Саме Україна об’єднала Європейський Союз. Виявилося, що це можливо", – сказав Зеленський.

За його словами, протягом 10 місяців цього року Україна допомогла Заходу повернутися на глобальну арену і відчути – наскільки Захід переважає.

"Ніхто на Заході вже не боїться і ніколи не буде боятися Росії. Тепер Європа захищає себе. Європа долає кризи. І це – попри колосальні ресурси, кинуті Росією на те, щоб зламати наш континент. Все, що Росія намагалась робити проти Європи, не спрацювало. Кожен російський крок став помилкою", - сказав Зеленський.

Президент також нагадав, вперше деякі країни Європи переглянули поняття нейтралітету і протистоять агресії разом з Україною.

Також Зеленський заявив, що настав час для початку переговорів щодо членства України в Європейському союзі.

За його словами, головний здобуток у зовнішній політиці за рік в тому, що Україна зцементовує Європейський Союз і увесь вільний світ боротьбою за свободу і мир.

"Ми зробили очевидним для всіх, що без України жодне об’єднання в Європі не буде сильним. Саме тому в усіх країнах Європейського Союзу впевнена більшість громадян підтримала Україну та ідею приєднання України до ЄС", – додав президент.

Крім того, він запевнив, що будуть використані всі елементи міжнародного і національного правосуддя, щоб притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців.

"Створення Трибуналу щодо злочину агресії – це невід’ємна частина політики нашої держави. Я впевнений, що Трибунал запрацює. Запрацює і Міжнародний компенсаційний механізм, який ми будуємо", – сказав Зеленський. 

Він наголосив, що жоден злочин окупантів в Україні не повинен залишитись без законного вироку, і скільки б ресурсів і часу це не потребувало, відповідальність для окупантів має бути невідворотньою.

"Формула миру" і Путін

Раніше президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на терміновій зустрічі "Групи семи" запропонував "формулу миру" – заходи, які, на його думку, позбавлять Путіна шансів досягти цілей в Україні. 

Зеленський заявив, що обговорив із Джо Байденом українську формулу миру, і американський лідер підтримав ідею провести саміт миру. 

Уряд України прагне до кінця лютого 2023 року провести раніше анонсований саміт щодо запропонованої Києвом "формули миру", в ролі посередника розглядається генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Уряд Німеччини вітає пропозицію, про яку поінформував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, щодо проведення міжнародної мирної конференції.

"Однак слід зазначити, що Росія не виявляє жодних ознак відмови від своїх початкових військових цілей. Міністр закордонних справ Сергєй Лавров ясно дав зрозуміти, що Росія продовжує наполегливо працювати над руйнуванням державності України", – сказав представник МЗС Німеччини Крістофер Бургер. 

Доказом того, що РФ має бажання продовжувати війну є нещодавній указ Путіна про громадянство Росії на окупованих територіях.

У міністерстві закордонних справ України зазначили, що підписаний 26 грудня Путіним указ свідчить про прагнення керівництва Росії до продовження війни, поглинання території України, насильницьку асиміляцію та геноцид українського народу.

"Особливе обурення викликає запроваджений без згоди отримувачів порядок видачі російських паспортів примусово переміщеним на територію РФ українським дітям та підліткам від 14 до 18 років, що є кричущим порушенням основоположних прав людини та доказом вчинення Росією геноциду українців", – підкреслили в МЗС.

В українському міністерстві закордонних справ додають, що наслідки цього та інших нікчемних нормативних актів РФ щодо громадян України не матимуть жодних правових наслідків, ніколи не будуть визнаними ані Україною, ані переважною більшістю держав-членів ООН.

Слід додати, що глава Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген також привітав українську пропозицію щодо проведення мирного саміту.

Гойсген зазначив, що "добре залучити до гри" Організацію Об'єднаних Націй і зробити все можливе, щоб знайти мирне вирішення російської агресивної війни.

"Хоча Росія має великий вплив через право вето в Раді Безпеки, це не означає, що ООН не може нічого досягти", – наголосив він.

Зазначимо також, що міністерство закордонних справ України цього тижня заявило, що Росія неправомірно увійшла до Організації Об'єднаних Націй і зайняла місце СРСР серед постійних членів її Ради Безпеки.

Тож, Україна закликала виключити Російську Федерацію з ООН. 

За словами віцеканцлера міністерства закордонних справ Естонії Мярта Вольмера, більшість держав не поділяють підхід України до питання про членство Росії в Раді Безпеки ООН, тому питання про її виключення з цього органу наразі не є перспективним.

А от в МЗС Польщі заявили, що міжнародне право дозволяє виключати країни з ООН.

Тим часом, в Росії на полі бою непроста ситуація. 

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що у разі якщо Росії загрожуватиме поразка у війні вона може піти на застосування тактичної ядерної зброї.

"Небезпека потенційно існує, хоча і дуже малоймовірна", – сказав Крозетто.

Міністерство закордонних справ України закликає держави-партнери та інституції ЄС прискорити запровадження санкцій проти російської "ядерки"

Все через візит першого заступника адміністрації президента РФ Сергєя Кирієнка до Запорізької атомної електростанції.

Відомство наголосило, що поїздка Кирієнка є черговим грубим порушенням міжнародного права та законодавства України, а також демонструє повне ігнорування Кремлем вимог трьох резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають від Росії негайно вивести своїх військовослужбовців та інший персонал із Запорізької АЕС.

Допомога Україні 

Сьогодні глава міноборони Франції прибув до Києва

Він одразу ж вирушив до "Стіни героїв", щоб покласти вінок від імені Франції, віддати шану українським воїнам, які загинули в боях, і засвідчити підтримку Франції Україні.

Себастьєн Лекорню зустрівся з українським візаві Олексієм Резніковим і президентом Володимиром Зеленським для обговорення військових потреб України.

На спільній пресконференції з Резніковим глава французького міноборони нагадав про створений Парижем інноваційний фонд у розмірі 200 мільйонів євро, який дозволяє Україні закуповувати обладнання безпосередньо у французьких виробників відповідно до пріоритетів Києва в протистоянні російській армії.

Ще однією темою обговорення Лекорню й Резнікова стала проблема ремонту пошкодженої на полі бою західної військової техніки.

"Обслуговування того, що вже було передано Україні, є не менш важливим, ніж нове обладнання", – сказав міністр оборони Францїі й додав, що Париж розглядає можливість надання Києву більшої кількості зенітно-ракетних комплексів.

А у парламенті Фінляндії закликали передати Україні танки, щоб показати приклад іншим.

Депутати парламенту Фінляндії Андерс Адлеркройц (Шведська народна партія Фінляндії) і Атте Хар’янне ("Зелені") закликали владу країни ухвалити рішення про передання Україні танків Leopard 2.

За словами Адлеркройца та Хар’янне, у Фінляндії є близько двох сотень танків Leopard 2, і хоча географічні обмеження не дозволять передати Україні велику їх кількість, "сигналом до готовності передати навіть невелику кількість танків ми могли б порушити дискусію про їхнє ширше постачання в Європі".

Нагадаємо, що союзники допомагають Україні не тільки зброєю, але й енергообладнанням.

Так, Німеччина купила для України 480 генераторів і половину з них вже доставила. 

Загалом, за словами глави МЗС Дмитра Кулеби, за останні два тижні Україна уклала домовленості про постачання сотень трансформаторів і генераторів із низкою країн Європи. Скільки і чого саме – читайте за посиланням.

До того ж, посол США в Україні Бріджет Брінк написала у Twitter, що Сполучені Штати працюють над збереженням енергосистеми України протягом зими.

Напруга між Сербією і Косово

Сербія і Косово останніми днями перебували майже на межі війни. Що тут казати, якщо Сербія навіть перевела свою армію у стан підвищеної готовності.

Міністр внутрішніх справ Косова Шелал Швекла у вівторок заявив, що Сербія під впливом Росії прагне дестабілізувати Косово. Нагадаємо, Сербія підтримує сербську меншину на півночі Косова, яка блокує там дороги і протестує протягом майже трьох тижнів.

Та зранку стало відомо, що серби блокують дороги не тільки в Косово, а також і в Сербії, на кордоні з Косово

Вдень повідомили, що у Косово звільнили з-під варти серба-поліцейського, затримання якого спричинило протести.

Пізніше Сполучені Штати і Євросоюз закликали Косово й Сербію до деескалації.

Надвечір президент Сербії закликав сербів на півночі Косова розбирати барикади.

Зазначається, що Белград отримав від Європейського Союзу та США "надійні гарантії".

Більше про останні події в Косові читайте тут: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ.

Також читайте цікаве інтерв’ю редактора ЄвроПравди Юрія Панченка з сербським депутатом Александаром Оленіком про війну на Балканах, агентів впливу РФ та підтримку України.

Серед інших новин дня  

Катастрофа МАУ: постраждалі держави вимагають згоди Ірану на арбітраж.

TikTok тепер заборонено використовувати на робочих телефонах в усьому Конгресі США.

В урядових будівлях Молдови вимкнуть світло на знак солідарності з Україною.

Західна розвідка допомогла Німеччині викрити ймовірного російського шпигуна – ЗМІ.

Росія висилає литовського дипломата.

У Латвії перевірять депутата, який під час обговорення цивільних партнерств говорив про "п**ерастів" і "ж*дів".

Суд у Бельгії відправив під варту підозрюваного у справі про корупцію в Європарламенті.

Литва заморозила понад 85 млн євро російських і білоруських активів.

В уряді Британії занепокоєні поведінкою депутатів, які за кордоном пиячать і замовляють секс-працівниць.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: