Квота у подарунок. Україна має шанс вдвічі збільшити експорт в ЄС

Четвер, 19 червня 2014, 17:36 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Український бізнес може отримати несподіваний бонус від Євросоюзу. Як заявив ЄвроПравді урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький, в нинішньому році  експортери зможуть двічі використати квоти для безмитного експорту в країни Євросоюзу, передбачені Угодою про асоціацію.

За словами посадовця, Україна має намір скористатися правовою колізією, яка виникла в результаті одностороннього введення Євросоюзом торгових преференцій для українських експортерів: "Ми отримуємо унікальну ситуацію - річний обсяг наших квот ми використовуємо двічі - в режимі автономних преференцій і в режимі вільної торгівлі після підписання УА".

Нагадаємо, автономні торговельні преференції були введені Євросоюзом в березні і почали діяти із 23 квітня. Вони передбачають одностороннє зниження Євросоюзом мит до рівня, що відповідає першому року дії зони вільної торгівлі. Ці преференції діють до листопада нинішнього року. "27 червня ми підписуємо економічну частину Угоді про асоціацію і до осені вони проходить всі необхідні процедури і вступає в силу. Таким чином, експортери зможуть повторно використати річний об’єм квот, що прописаний в Угоді",-- пояснив Валерій П’ятницький.

Таку можливість підтверджують і представники бізнесу. "Є побоювання, що ЄС не дасть нам подвійну квоту, використовуючи механізм квартального розподілу квот. Але представники ЄС запевняють, що такого не буде, а значить – дійсно, є шанс використати в цьому році подвійний обсяг квот",-- заявив гендиректор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

При цьому Валерій П'ятницький зазначив, що за деякими товарними позиціями підвищені преференції будуть діяти також після листопада. "Є кілька груп товарів, по яким пільги продовжуватимуть діяти ще два роки. Таким чином, можливостей для двосторонньої торгівлі буде більше, ніж це передбачено Угодою про асоціацію", - заявив він, не уточнивши групи товарів і механізм отримання додаткових преференцій.

 Незважаючи на привабливість перспективи отримати в нинішньому році подвійний об’єм квот, використати цю можливість українському бізнесу буде вкрай важно. Перш за все, станом на сьогодні з України в ЄС вже зараз може експортуватися мед,  м'ясо птиці (насамперед – курятина та індичка), рибопродукти, а також сухе молоко (непридатне для вживання людиною).

Більшість галузей зараз лише отримає всі необхідні дозволи на експорт в ЄС. Решта товарів ще чекають свого дозволу продаватися в європейських торгових мережах.

Зокрема, у липні  в Україну має прибути спеціальна комісія Офісу продовольства та ветеринарії  (Food and Veterinary Office; FVO) Генерального директорату ЄС з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів. Робота цієї комісії буде безпрецедентною: буде перевірено готовність до експорту в ЄС українських підприємств молочної та м’ясної (свинина, яловичина, м’ясо страусів та кролів) галузей.

 Як оцінюють в Міністерстві аграрної політики та продовольства, робота цієї комісії займе не менш місяцю. Також висновки комісії мають бути ухвалені, що зазвичай займає декілька місяців. Загалом, заступник міністра АПК Іван Бісюк допускає, що ці галузі почнуть експорт своєї продукції в ЄС лише з 2015 року.

 Навіть якщо українська влада зуміє забезпечити оперативне прийняття рішення про відповідність продукції українських компаній стандартам ЄС, реалізувати це право буде досить важко. Важливо, що справа не лише в високій конкуренції на європейських ринках.  Спеціаліст, що консультує українські компанії для виходу на ринки ЄС, неофіційно пояснює – значна кількість підприємств, включаючи найбільші, поки планує лише мінімальні експортні поставки до Європи.  "Як виявилось, для багатьох отримання європейської сертифікації потрібно насамперед для зміцніння позицій на внутрішньому ринку – щоб показати українським споживачам, що їх продукція дійсно якісна",-- пояснює він.

 Голова секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський уточнює – можливість та наростити поставки мають лише окремі підприємства, що вже давно готувалися для експорту в ЄС. "Для більшості компаній, які звикли експортувати до країн СНД і для яких європейський ринок є чимось новим, завдання стоїть не збільшити поставки до подвійного обсягу квоти, а просто отримати всі необхідні сертифікати і зробити перші поставки до Європи",-- пояснює він.

 Володимир Лапа вважає, що українські птахівники мають всі шанси використати в нинішньому році подвійний обсяг квот. Менші шанси на таке досягнення у вітчизняної кондитерської галузі.

За словами Андрія Забловського, активна участь держави – у тому числі шляхом сприяння отримання віх дозволів, а також фінансової підтримки експортерів,  здатна дуже швидко забезпечити стрімке зростання українського експорту до ЄС.

Якщо деякі галузі зможуть протягом нинішнього року експортувати до країн ЄС продукції, що перевищує обсяг річний квоти, то це стане вагомим аргументом для подальшого збільшення цих квот. "Український бізнес постійно скаржиться на те, що обсяги квот, закладені в угоду з ЄС, надзвичайно малі. Завдяки цьому прецеденту вони отримають шанс довести обґрунтованість своїх  слів. Якщо їм це вдасться, це стане важливим аргументом при наступних переглядах квот",-- вважає науковий консультант Центру ім. Разумкова Володимир Сіденко.

Нагадаємо, при перегляді квот буде розглядатися  фактичні обсяги торгівлі між Україною та ЄС. Цей аргумент вітчизняний МінАПК вже збирається використовувати для перегляду квот на експорт зернових. Підставою для цього перегляду є той факт. Що завдяки тимчасовому обнулінню мит, нинішній експорт зернових до ЄС суттєво перевищує обсяги визначних квот.  

Відповідно, приклад вдалих переговорів, має стати прецедентом і для нових  переглядів квот. Якщо, звичайно, в нинішньому році експортери зуміють створити підстави для такого перегляду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.